Ondernemersbelangen


 

Ondernemersopvattingen: ikke, ikke, ikke en de rest...

VNO-NCW en MKB-Nederland bepleiten snelle formatie

VNO-NCW en MKB Nederland vinden dat er snel een nieuw kabinet geformeerd moet worden, ondanks de complexe politieke situatie die na de Tweede-Kamerverkiezingen is ontstaan. Dit zeggen beide organisaties in een gezamenlijke reactie op de verkiezingsuitslag van woensdagavond. "Er zijn meerderheden te vormen en er moet worden geregeerd om het herstel van de economie vast te houden en uit te bouwen", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland in hun verklaring. "Dat vergt een verstandig beleid, waarin het ondernemingsklimaat centraal staat. Een nieuw kabinet moet werken aan een drastische beperking van de bureaucratie, aan de bereikbaarheid [van ondernemingen, nvdr], aan versterking van onderwijs en innovatie en aan een grotere arbeidsdeelname." (vno-ncw.nl, 23-11-2006)

Unice wil geen arbeidsrecht voor iedereen

Moet het arbeidsrecht voor elke Europeaan precies hetzelfde zijn? Werkgevers vinden dat een slechte zaak. De arbeidsmarkt moet nou juist gevarieerder en flexibeler worden, wil Europa nog een beetje concurrerend blijven in de wereld, vinden ondernemers. Vandaar dat Unice, de werkgeversclub in Brussel, aan de bel trok, net voordat de Europese Commissie haar nieuwe visie op de arbeidsmarkt wilde lanceren. In plaats van dat de Tsjechische eurocommissaris Vladimír Spidla (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) die visie ontvouwt en een fraai vergezicht schetst van hoe de arbeidsmarkt er in de toekomst uit moet zien, gaat hij nu eerst vragen stellen aan werkgevers, werknemers en andere partijen. Zij moeten maar eens laten horen of er überhaupt behoefte is aan Europese arbeidsregels. Het antwoord van de werkgevers kent de Commissie al. (vno-ncw.nl, Forum, 30-11-2006)

Wientjes: 'Onderhandelingen met Turkije moeten doorgaan'

Het zou "volslagen onjuist" en "onverstandig" zijn de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie nu volledig stop te zetten. Dit zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes in een videogesprek op de website van VNO-NCW. Wientjes is het niet eens met parlementariërs die ervoor pleiten de gesprekken af te breken. Ik begrijp dat mensen zich zorgen maken over de ontwikkelingen in Turkije. Het is waar dat Turkije bepaalde afspraken niet is nagekomen, maar dat geldt voor beide kanten. Volgens Wientjes is Turkije politiek én economisch belangrijk. "Het is een groot, snel groeiend land, met veel economische dynamiek. (vno-ncw.nl, 4-12-2006, Videogesprek met Bernard Wientjes)