Pentagon wil 160 miljard dollar om agressie-oorlogen te financieren

Redactie buitenland

De regering Bush staat op het punt om het hoogste budget aan te vragen voor zijn agressie-oorlogen tegen Irak en Afghanistan, een voorstel dat de hoeveelheid aanvullend te besteden geld van 127 miljard dollar verhoogt tot 160 miljard dollar voor het fiscale jaar van 2007. Dit is bovenop het bedrag van 70 miljard dollar van de belastingbetalers die al voor volgend jaar werd goedgekeurd.

Mediabronnen zeggen dat in de afgelopen vijf jaar 502 miljard dollar werd toegewezen door het Congres van de VS voor de oorlogen; ruwweg tweederde daarvan voor de invasie en bezetting van Irak. Het laatste verzoek van Capitol Hill zou de oorlog tegen Irak en Afghanistan duurder maken dan de oorlog tegen Vietnam.

Kent Conrad, een Democraat uit Noord-Dakota, die de begrotingscommissie van de Senaat volgend jaar zal voorzitten, zei dat het bedrag dat wordt overwogen "127 miljard dollar is en nog toeneemt." Hij zei dat de kosten "meer en meer een vraagstuk aan het worden zijn", omdat ze het Congres in de weg staan om zich te richten op binnenlandse prioriteiten, zoals het uitbreiden van de dekking van de gezondheidszorg voor bejaarden. Jim Cooper, een Democraat uit Tennessee, die verwacht dat het verzoek 160 miljard dollar zal bedragen, zei dat een dergelijke aanzienlijke verhoging nog steeds niet "het probleem zal oplossen" in Irak. Bill Hoagland, een senior begrotingsadviseur van de Republikeinen in de Senaat, zei: "Het gaat om ten minste 130 miljard dollar. Als het hoger wordt dan dat zou ik niet verrast zijn."

De Washington Post herinnerde eraan dat vóór de Irak-invasie door de VS in maart 2003 de regering Bush de kosten raamde op 50 miljard tot 60 miljard dollar, hoewel de economische adviseur Lawrence Lindsey van het Witte Huis in 2002 had voorspeld dat die kosten konden oplopen tot 200 miljard dollar. De Republikeinse begrotingsadviseur in de Senaat, Bill Hoagland, zei dat de Verenigde Staten "gemakkelijk te maken zouden kunnen krijgen met een bedrag van 600 miljard dollar." Waarnemers zeggen dat daarmee het bedrag van 536 miljard dollar die de agressie-oorlog van de VS tegen Vietnam kostte zal worden overtroffen.

Bron: Radio Havana Cuba http://www.radiohc.cu, 20-11-2006, vert. wvdk.