Debat nodig over open grenzen voor werknemers nieuwe EU-landen

Sociaaleconomische redactie

Het kabinet wil per 1 januari elke belemmering wegnemen om werknemers uit Polen, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Sloveniƫ, Slowakije en Tsjechiƫ binnen te laten, zo liet het op 1 december jl. na de ministerraad weten. SP-Kamerlid Jan de Wit vindt dat dit nu niet kan, omdat er onvoldoende maatregelen zijn genomen om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

"Er wordt alleen gekeken hoe zo snel en makkelijk mogelijk vacatures kunnen worden vervuld. Er is volstrekt geen oog voor de consequenties voor de mensen die nu werken in de bouw, de industrie en de landbouw, die te maken zullen krijgen met oneerlijke concurrentie. Of voor de tienduizenden mensen die aan de kant staan maar graag willen werken, zoals werklozen, mensen met een arbeidshandicap en herintredende vrouwen. Werkgevers zullen nooit in deze mensen investeren als ze ook makkelijk werknemers uit Polen of Hongarije kunnen aantrekken. Zo verkleinen we bovendien de kansen op de arbeidsmarkt voor een hele generatie die nu op het VMBO wordt opgeleid tot schilder, timmerman, monteur of loodgieter. Via zogenaamde zelfstandige-constructies worden de CAO's omzeild, waardoor iemand uit bijvoorbeeld Litouwen genoegen kan nemen met 800 euro per maand. Onze jongeren kunnen daar niet tegen op concurreren. Zo organiseren we onze eigen werkloosheid en moeten onnodig veel mensen straks een beroep doen op een uitkering."

Ook PvdA en CDA toonden zich eerder kritisch over de voornemens van het kabinet om de grenzen open te zetten zonder goede voorwaarden en maatregelen vooraf. Het SP-Kamerlid Jan de Wit wil een Kamerdebat. (Nu.nl, 1-12-2006)