Van de redactie


 

De neoliberale aanvallen, nationaal en internationaal, stuiten op steeds meer tegenstand. Nationaal wordt de lijn, die al vanaf 2 oktober 2004 in de vakbeweging zichtbaar is en tijdens het 'NEE' tegen de Europese Grondwet ook politiek manifest werd, nu opnieuw bevestigd in de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. De Nederlandse bevolking is de neoliberale bezuinigingswoede spuugzat. Na de laatste Kamerverkiezingen begint ook de vakbewegingstop in Nederland dat te begrijpen, gezien haar verzet tegen een akkoord over het ontslagrecht. Geen Amerikaanse toestanden in Nederland!

Internationaal is er vooral in de 'achtertuin' van de VS een stille revolutie gaande. Chávez won opnieuw met een grote voorsprong op zijn rechtse tegenstander. Lula kreeg de steun van de Braziliaanse bevolking. Ecuador en Nicaragua sloten zich aan bij de andere Latijns-Amerikaanse regeringen die af willen van de neoliberale koers en de Amerikaanse hegemonie.

Zelfs in het thuisland van 'de duivel', de VS, krijgen de conservatieven en neoliberalen te maken met tegenwind, terwijl ook in Centraal-Azië en Zuidoost-Azië nieuwe onderlinge overeenkomsten - sociaaleconomisch en militair - worden gesloten, bedoeld om de hegemonie van het Amerikaanse imperialisme te stoppen. Duidelijker dan ooit blijkt inmiddels het fiasco van de bezetting van Irak en wordt met de dag meer duidelijk dat 'De NAVO-coalitie' ook in Afghanistan geen succes zal hebben. Het Israëlische leger, gesteund door de VS, werd door het Libanese verzet gedwongen de openlijke oorlog te staken en naar Israël terug te keren. Het zijn maar een paar voorbeelden van de veranderingen ten goede die er in 2006 plaatsvonden.

Vorig jaar in december schreven we: "Internationaal vonden er dit jaar (2005) grote positieve veranderingen plaats in Latijns-Amerika en (Centraal)-Azië. De positieve rol van China, overal ter wereld, wordt steeds belangrijker. Venezuela ontwikkelt zich op het Amerikaanse continent als aanjager van ALBA, een nieuwe vorm van economische samenwerking in Latijns-Amerika en de Cariben. Het georganiseerde verzet van de 'ongebonden' landen tegen de hegemoniale politiek van de VS neemt toe. Ook in eigen land krijgen Bush en consorten met steeds meer tegenwind te maken. Bovendien herstelt de communistische beweging zich internationaal. Ondanks grote verschillen van mening over tactiek en strategie, en zelfs ook over principiële zaken, neemt de kracht van de partijen die zich op het marxisme-leninisme baseren steeds meer toe. Zozeer zelfs dat van rechterzijde in Europa een aanval is ingezet op partijen en groepen die zich baseren op het wetenschappelijk-socialisme, en met name op de theorie van de klassenstrijd. De angst ter rechterzijde begint manifest te worden." Dit jaar heeft dat proces zich verder verdiept, met als dieptepunt het verbod van de jongerenorganisatie KSM in Tsjechië, omdat die organisatie opkomt voor een socialistische samenleving. Maar daar staan toch vooral veel positieve ontwikkelingen tegenover.

De echte strijd is pas net begonnen. Maar met het herwonnen zelfvertrouwen zullen er in de komende periode zeker grote en kleine successen kunnen worden geboekt. Voor 2007 staan er weer veel - en hevige - aanvallen op de arbeidersklasse op stapel: ontslagrecht en verdere afbouw van de vangnetstaat. Balkenende 4 stond klaar om het karwei af te maken en de Europese plannen in Nederland door te voeren. De verkiezingsuitslag is een forse streep door haar rekening. Het huidige parlementaire getouwtrek toont bovenal dat de bevolking weinig kan verwachten van de dames en heren in Den Haag. De veranderingen zullen uit de buurten en bedrijven moeten komen.

De vakbondsacties van de laatste tijd zijn al veel politieker van aard dan een aantal jaren terug. Het gaat nu om 'marktwerking' en 'aanbestedingen'. De acties zijn nog maar een stapje verwijderd van een politieke strijd tegen neoliberale stokpaardjes als privatisaering, deregulering, vrijemarkt denken en individualisme. Het openbaar vervoer zal de thuiszorg weten te vinden. Er zullen nieuwe dwarsverbanden komen.

Gisteren ging in Griekenland alles plat, er vond een algemene staking plaats. Niet omdat de Grieken zo graag staken, maar omdat zij doorhebben dat 'Europa' en hun 'Europees georiënteerde regering' voor de arbeidersklasse alleen maar ellende in petto hebben. Ook daar worden de rijken rijker en de armen armer. Het is maar een voorbeeld, maar wel om ook in Nederland na te volgen als niet snel wordt gestopt met het neoliberale afbraakbeleid. Kom maar op met het zoet, Balkenende! Na Aznar is inmiddels ook Berlusconi al van het toneel verdwenen. Het tij keert.

We zullen Balkenende, Bolkestein, Wientjes en al die andere vertegenwoordigers van het kapitaal moeten tegenhouden. Hun plannen om de gevolgen van de voortdurende kapitalistische crisis af te wentelen op de werkers en uitkeringsgerechtigden moeten worden gestopt. De aarzelingen van de vakbondstoppen, gevangen als ze zitten in hun parlementaristische strategieën en opvattingen over klassenvrede en sociale partners, zullen van onderop worden overwonnen.

De NCPN nam vorig jaar het initiatief tot een vierlanden-conferentie om ons beter te kunnen wapenen tegen de Lissabon-aanvallen. De samenwerking wordt voortgezet en zal in januari uitmonden in een tweede vierlanden conferentie. Een aantal afdelingen zullen (weer) aan de provinciale verkiezingen deelnemen en er zijn tekenen dat nieuwe landelijke verkiezingen in 2007 ook niet moeten worden uitgesloten. Alhoewel er na de financiële problemen, waardoor de NCPN niet kon deelnemen aan de verkiezingen, al heel wat geld is opgehaald is dat bij lange na niet genoeg om aan provinciale én landelijke verkiezingen deel te nemen.

In juni 2006 vond het 5de Congres van de partij plaats. Prioriteit krijgen de vakbondsstrijd, de strijd van jongeren voor werkgelegenheid en een menselijke toekomst, de solidariteit met de strijd in Latijns-Amerika en de ideologische versterking van de partij. De versterking van de partij onder de 'arbeidersklasse' loopt als een rode draad door het partijwerk heen. Het partijbestuur werd aanzienlijk verjongd.

Manifest tracht over al deze zaken te berichten en biedt enig tegenwicht tegen de rechtse propaganda en de pogingen van de heersende klasse om de bevolking te hersenspoelen en voor hun karretje te spannen. Het Nederlandse NEE tegen de Grondwet en de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in november tonen echter dat propaganda en reclame niet meer helpen als de bevolking het werkelijk zat is. Dat is van een niet te onderschatten belang. Heel het mediaspektakel, ondanks relatieve successen, loopt kapot als de bevolking dat wil! Een bevolking die vastbesloten is kan alle aanvallen keren, hoe ze ook worden gebracht en verkocht! De werkelijkheid blijkt elke keer weer sterker dan de sprookjes! In 2007 staat een aantal belangrijke kwesties op de kapitalistische Europese agenda: Voortzetting Lissabon-discussie, de invoering van de enigszins bijgestelde Bolkestein Dienstenrichtlijn in de verschillende Europese landen en een hernieuwde poging om de liberalisering van de haven toch door te voeren. Ook de strijd tegen de gevolgen van de privatisering van openbare diensten voor de bevolking en de werknemers zal zich verder toespitsen. De privatisering van de gezondheidszorg en de energie leiden onvermijdelijk tot verdere afbraak van kwaliteit,dienstverlening en werkgelegenheid. Afhankelijk van de uitkomsten van het parlementaire getouwtrek zal de bevolking ook nog met andere punten van de Lissabonagenda worden geconfronteerd.

De Europese Commissie, daartoe aangespoord door de (grote) Europese kapitalisten, wil dat alle landen van Europa hun sociale wetgeving aanpassen aan de behoefen van de flexibele economie. Nederland is inmiddels Europees koploper inzake liberalisering en flexibiliteit en is één van de meest geliberaliseerde, geprivatiseerde en geflexibiliseerde landen op het vasteland. De gevolgen daarvan voor de Nederlandse loon- en uitkeringsafhankelijken waren tot nog toe al desastreus, maar zullen nog erger worden als de bevolking geen gezamenlijke vuist weet te maken.

Het blijft van groot belang dat er een communistische krant in Nederland verschijnt. Die krant kan alleen blijven verschijnen als de partij zich nadrukkelijker dan nu verantwoordelijk weet voor de productie en verspreiding. Het Partijbestuur besloot - voor het eerst in vijf jaar - tot een kleine verhoging van de abonnementsgelden. Het jaarabonnement ging van 30 naar 32 euro. Halfjaar (automatisch) 16 euro, halfjaar (acceptgiro) 17 euro, kwartaal (automatisch) 8, kwartaal (accept) 8,50 en een steunabonnement wordt minimaal 50 euro. Maar het beste zou toch zijn als alle huidige abonnees er dit jaar in zouden slagen één nieuwe abonnee te werven.

De Manifest-redactie wenst alle lezers prettige feestdagen en een gezond en strijdbaar 2007. De volgende krant verschijnt op donderdag 11 januari 2006.