Bestuurlijke organisatie Venezuela


Honderdduizenden rode shirts in Venezuela; een grote meerderheid steunt het 'socialistische project'.  


 


 

De Bolivariaanse republiek Venezuela is een federale staat. De huidige grondwet is voorbereid door de nationale raadgevende vergadering (Asamblea Nacional Constituyente, ANC) en op 15 december 1999 goedgekeurd via een referendum. De verkiezingen van 30 juli 2000 leverden een overwinning op voor Hugo Chávez Frías, de zittende president. Tegelijkertijd zijn een nieuw parlement, gouverneurs en wetgevende vergaderingen van de staten en burgemeesters gekozen. De partij van Chávez, Movimiento V República (MVR), heeft hierbij een meerderheid in het parlement verworven. De afgelopen algemene verkiezingen vonden op 3 december 2006 plaats. Chávez won weer. Er zijn verschillende pogingen ondernomen om de president uit het zadel te wippen. De meest recente poging, een referendum in augustus 2004, leverde echter een ruime overwinning op voor Chávez die hiermee zijn positie wist te versterken en de oppositie verdeeld achterliet.

Centraal Bestuur

Uitvoerende macht

De uitvoerende macht berust bij de president, die rechtstreeks wordt gekozen voor een periode van zes jaar en éénmaal herkozen kan worden. De president is zowel staatshoofd, regeringsleider als hoofd van de strijdkrachten. Hierdoor heeft hij een bijzonder sterke machtspositie. Ministers worden door hem benoemd en ontslagen. Zij zijn ook in eerste instantie verantwoording schuldig aan de president en niet aan het parlement.

Wetgevende macht

De wetgevende macht berust bij het parlement (Asamblea Nacional, www.asambleanacional.gov.ve) dat bestaat uit één kamer en 165 leden. Parlementsleden worden gekozen voor een periode van vijf jaar. Een aantal zetels is gereserveerd voor vertegenwoordigers van de inheemse volken.

Rechterlijke macht

De rechterlijke macht is onafhankelijk en wordt in hoogste instantie uitgeoefend door het Tribunal Supremo de Justicia (www.tsj.gov.ve). De leden van dit hof worden gekozen door het parlement voor een periode van negen jaar en kunnen éénmaal herkozen worden. Iedere drie jaar wordt eenderde van de zittende leden vervangen. De kwaliteit en onpartijdigheid van de rechtspraak in Venezuela zijn voortdurend onderwerp van discussie. Rond de eeuwwisseling is een groot aantal rechters wegens vermeende corruptie uit zijn functie ontheven.

Regionaal bestuur

Venezuela is administratief opgedeeld in het federale district Caracas, 22 deelstaten (Estados) en de dependencias federales (de kleine eilanden voor de kust). De staten zijn autonoom en moeten zich houden aan de wetten en regels van de republiek. De leiding van de afzonderlijke staten berust bij een gouverneur, die om de vier jaar via het algemene directe kiesrecht wordt gekozen en éénmaal herkozen kan worden. De staten beschikken over een eigen wetgevende macht, de wetgevende vergadering (Consejo Legislativo). De politieke macht van de gouverneurs tegenover de president is vrij gering.

Meer informatie:
Consejo Nacional Electoral (CNE): http://www.cne.gov.ve

Bron: EVD-informatie, nummer: 6421