Bevolking Venezuela wint!

Hugo Chávez Frías zal Bolivariaanse revolutie voortzetten


Chávez ontvangt uitslag verkiezingen uit de handen van Tibisay Lucena, vz. van de CNE.  


Stem tegen de duivel (Bush)
Stem tegen imperialisme
Stem voor Chávez  


Lange rijen voor kieslokalen.  


Blauwe pinken als bewijs dat er al gestemd is.  


 

Nadat de officieuze uitslag door het CNE (Consejo Nacional Electoral) was bekendgemaakt, gingen miljoenen mensen dol van blijdschap de straat op naar het presidentiële paleis Miraflores in Caracas. De feestende massa mensen, bijna allemaal in het rood gekleed en de stromende regen trotserend tot diep in de nacht, maakte het voor veel mensen - waaronder twee Nederlandse waarnemers, Wil van der Klift en Chuck Barkey - onmogelijk om het plein voor het regeringsgebouw te bereiken. Velen heetten ons welkom in Venezuela, wilden weten wat er in de Nederlandse pers over de Bolivariaanse Revolutie werd geschreven en vroegen ons om onze ervaringen bij deze verkiezingen te delen met het Nederlandse volk.

Wil van der Klift (Vanuit Venezuela)

In Venezuela hebben het volk en de democratie gewonnen. Vanaf de vroege ochtend stonden er lange rijen voor de stemlokalen. Voor- en tegenstanders door elkaar, zonder noemenswaardige problemen. De mensen van de organisatie in de stemlokalen, waar ook voor- en tegenstanders elkaar controleerden, waren tevreden over het democratische karakter van het proces. Plannen om het verkiezingsproces tegen het einde van de dag te verstoren, waartoe werd opgeroepen door de Rosales-tv, nadat duidelijk werd dat Chávez zou gaan winnen, konden niet worden uitgevoerd door het overweldigende karakter van de verkiezingsoverwinning van Hugo Chávez Frías. Ook zag de oppositie hierdoor af van de geplande hertelling van alle stemmen. Rosales won zelfs niet in zijn thuisstaat Zulia (Chávez 51%, Rosales 48,84%).

De zittende president kreeg (volgens het officiële bericht van het Consejo Nacional Electoral op 5 december) 6.857.485 stemmen (62,57%), bijna drie miljoen stemmen meer dan de 4.074.871 stemmen (37,18%) (1) voor de oppositiekandidaat Manuel Rosales. Rosales werd als gevolg daarvan gedwongen zich snel neer te leggen bij dit aanzienlijke verlies. Temeer daar op het proces van de verkiezing, op een paar kleinigheden na, niets was aan te merken.

De 400 internationale waarnemers (2) uit 96 landen, waaronder veel academici, parlementariërs, leden van sociale bewegingen, NGO's, partijen van verschillende politieke richting (waaronder ook de NCPN), religieuzen, specialisten in het kiesrecht, etc., waren het zonder uitzondering eens met de analyse - zoals die door verschillende 'observadores' naar buiten werd gebracht - dat het kiessysteem in Venezuela technisch één van de meest geavanceerde en democratische is in de wereld en dat de verkiezingen op zondag 3 december jl. vrij, transparant, geheim, vrijwel zonder fouten, democratisch en efficiënt waren verlopen en door de laagdrempeligheid een hoge opkomst kenden. Het verkiezingsproces is (sinds 1998) bijna geheel geautomatiseerd en is een van de modernste ter wereld.

De opkomst was met 74,87 procent aanzienlijk hoger dan de afgelopen jaren (1998: 63,45%, 2000: 56,31% en 2004: 69,92%). Van de 15.417.127 stemgerechtigden namen er uiteindelijk 11.542.841 (waarvan 10.386.029 geldige stemmen) daadwerkelijk deel aan de verkiezingen.

Venezuela toont dat een nieuwe en betere wereld mogelijk is

Uiteindelijk behaalde Chávez een winst ten opzichte van de vorige presidentsverkiezing van 11,82 procent (op basis van de stemmenaantallen). Er is bovendien sprake van een langjarige groei van het aantal Chávez-stemmers:

  Chávez Oppositie
presidentsverkiezing 1988: 3.673.685 (56.2%) 39,9%
presidentsverkiezing 2000: 3.757.773 (59,7%) 37,52%
pres. verkiezingsreferendum 2004: 5.800.629 (59.1%) 40,63%
presidentsverkiezing 2006: 7.161.637 (62,89%)36,85% (1)

Zijn mandaat wordt verlengd van 2007 tot 2013. Chávez wil het Bolivariaanse socialistische project in Venezuela voortzetten met steun van het overgrote deel van de bevolking. President Chávez wil het sociale proces versnellen en verdiepen. Hij wil een radicalere vorm van zijn 'socialisme van de 21ste eeuw' doorvoeren en de strijd tegen de VS en voor de vrede versterken: "weg met het imperialisme, we hebben een andere wereld nodig". "Wij gaven het Noord-Amerikaanse liberalisme opnieuw een lesje in waardigheid".

"Het is een nieuwe nederlaag voor de duivel die tracht de wereld te domineren".

Een nieuwe tegenslag voor de duivel (Bush)

Dat de verkiezingsstrijd hard was laat de uitslag zien in sommige grote steden waar Rosales een hoge score had. In Caracas stemde 53,3 procent op Chávez en 46,7 op Rosales. Alhoewel Rosales, nadat vertegenwoordigers van zijn 'beweging' eerder nog op 'zijn' verkiezingskanaal opriepen tot onregelmatigheden en provocaties, zijn nederlaag vrij snel toegaf, maakte hij ook bekend, gesterkt door de verkieingsuitslag in sommige grotere steden, de oppositie voort te zetten. Sommige van zijn aanhangers huilden openlijk, andere toonden hun woede. Vooral de vriendschap tussen Chávez en Castro zit hen dwars.

De komende strijd zal hard zijn. De CP van Venezuela stelde in een verklaring terecht dat deze overwinning een nog grotere verantwoordelijkheid legt bij 'links' en dat er nog harder, nog overtuigender onder de bevolking moet worden gewerkt. Veel zal afhangen van de alfabetiserings- en bewustwordingscursussen. Er is veel nieuw kader nodig dat de revolutie tot verdere ontwikkeling kan brengen. Alhoewel ook de VS zich op dit moment bij het onvermijdelijke schijnen te hebben neergelegd, zal de heersende klasse in dat land, samen met haar vrienden in Venezuela, zich niet neerleggen bij deze democratische uitkomst. Waar Chávez de olie-inkomsten gebruikt voor zijn sociale, economische en educatieve programma's kan de oppositie rekenen op ruime steun vanuit de VS naast de ruime middelen waarover zij nu al beschikt.

De VS blijven de topafnemer van de olie van Venezuela, maar Chávez is bezig deze afhankelijkheid te verminderen d.m.v. een spreidingsbeleid, door de uitvoer naar China en andere Latijns-Amerikaanse landen op te voeren. Venezuela is 's werelds vijfde grootste exportland van olie en de hoge olieprijs maakte het tot de snelst groeiende economie van het Amerikaanse continent.

Ten overstaan van duizenden enthousiaste aanhangers op het plein voor het presidentiële paleis Miraflores zei Chávez: "een nieuwe periode is begonnen, een moment van vertrek en vooruitgang is aangebroken. De fundamentele strategische koers is de verdieping en verspreiding van de Bolivariaanse Revolutie richting socialisme". Hij riep de bevolking op geen angst te hebben voor het socialisme van de 21ste eeuw, dat in Venezuela origineel, inheems, christelijk en Bolivariaans is.

(1) Intussen volgens het CNE: 7.161.637 (62,89%) voor Chávez en 4.196.329 (36,85%) voor Rosales.
(2) Volgens dezelfde bron (http://www.cne.gov.ve) zouden er 500 komen.