Chávez dichter bij Verenigde Socialistische Partij


Politiek Bureau PCV spreekt steun uit voor vorming van nieuwe partij. (Foto PCV)  

Redactie buitenland

De 'Beweging van de Vijfde Republiek' (MVR) van president Hugo Chávez heeft besloten om zichzelf te ontbinden om de totstandkoming van de éénpartij-regering te vergemakkelijken. Deze zal de 'Verenigde Socialistische Partij van Venezuela' heten.

William Lara, leider van de MVR, vertelde de pers dat de ontmanteling van de Beweging begin 2007 zal plaatsvinden, kort na de registratie van de Verenigde Socialistische Partij bij de Nationale Verkiezingsraad.

Chávez had de nieuwe organisatie voorgesteld om de politieke partijen die achter zijn succesvolle herkiezing stonden samen te smelten om het land te sturen naar een socialisme van de 21ste eeuw.

Prensa Latina meldde dat woordvoerders van de Communistische Partij van Venezuela verklaarden steun te zullen geven aan de opbouw van een nieuwe organisatie, die volgens hen een eigen ideologisch kader vereist en niet een samenraapsel van groepen moet zijn. In de opvatting van de communisten is een brede participatie vereist in de vorming van de nieuwe partij en niet een verdeling naar ledental van de bestaande groeperingen die willen meedoen.

Tot de partijen die de verpletterende overwinning van 3 december ondersteunden onder het motto 'één blok voor verandering' horen de MVR als grootste politieke kracht [omgeveer 4,5 miljoen stemmen, nvdr], Por la Democracia Social (Podemos), Patria para Todos (PPT) en de Communistische Partij (PCV) [samen ongeveer 1,6 miljoen stemmen, nvdr].

Chávez verklaarde dat het doel van één verenigde revolutionaire partij is: de garantie vergroten dat het proces van verandering dat hij vanaf 1998 heeft geleid onomkeerbaar wordt en dat dit gedurende zijn ambtstermijn 2007-2013 verder zal worden uitgebouwd.

Bron: Granma, Caracas, 18-12-2006, vertaling Thomas Janssen.

(http://www.granma.cubaweb.cu/english/news/art05.html)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019