Handtekeningenactie tegen marktwerking in Europa

Sociaal-economische redactie (*)

Samen met de Duitse vakbondscollega's trekt de FNV ten strijde tegen verdergaande liberalisering van publieke diensten in Europa. De bedoeling is een miljoen handtekeningen op te halen. Op de speciale website van FNV Bondgenoten http://www.doodziekvanmarktwerking.nl kunnen tegenstanders de petitie tekenen.

Steeds meer publieke diensten vallen ten prooi aan marktwerking. Het openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs, de post en de energiemarkt om er maar enkele te noemen. Het beoogde doel van concurrentie, verhogen van de kwaliteit en daling van de kosten, werkt in de praktijk vaak nadelig uit voor zowel werknemers als consumenten.

"Kijk naar het openbaar vervoer", zegt vakbondsbestuurder Andries van den Berg, "de reiziger is niet gelukkiger geworden van de openbare aanbestedingen. En de werknemer ook niet: de werkdruk is nu onaanvaardbaar hoog, omdat er zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk vervoer moet zijn."

De FNV voert de komende tijd samen met haar Duitse zuster, de Deutsche Gewerkschaftsbund (DGB), actie. Beide bonden eisen dat de Europese Commissie publieke diensten die van algemeen belang zijn beschermt.

Egbert Schellenberg: http://radicall.web-log.nl

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019