President Ecuador wil radicale ommezwaai

Redactie buitenland (*)

De maandag benoemde president van Ecuador, Rafael Correa, wil een radicale breuk met het verleden forceren. De linkse president zei maandag in de hoofdstad Quito dat hij wil heronderhandelen over de hoogte van de buitenlandse schuld, de corruptie wil uitbannen en de autonomie van de centrale bank wil beëindigen. In plaats van rente over de schulden te betalen, investeert Correa liever meer geld in onderwijs en gezondheidszorg.

Ook lanceerde hij het idee om de deviezenreserves van Zuid-Amerikaanse landen te beheren in een nieuw op te richten bank voor het zuiden. Zo'n stap zou het begin moeten zijn van een vergaande financiële integratie van de regio. Correa wil met zijn nieuwe economische politiek het Andesland ook minder afhankelijk maken van multilaterale instellingen als het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Het land heeft een buitenlandse schuld van iets meer dan 10 mrd dollar, circa 25 procent van het bruto binnenlands product.

Ook wil Correa, die zichzelf 'christelijk links' noemt, nieuwe contracten afsluiten met buitenlandse oliemaatschappijen, zoals ook zijn geestverwanten Hugo Chávez en Evo Morales in Venezuela en Bolivia hebben gedaan. Via de installatie van een grondwetgevende vergadering wil de in de Verenigde Staten opgeleide econoom de grondwet in socialistische zin veranderen.

Correa vindt dat de overwegend arme bevolking van het Andesland meer moet profiteren van de olie-inkomsten. Een vrijhandelsverdrag met de VS is taboe en hij wil ook een Amerikaanse militaire basis in Ecuador sluiten. Verder wil de linkse politicus Ecuador weer lid laten worden van de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen. Ecuador verliet het kartel in 1992.

De 43-jarige econoom en ex-minister van financiën is evenals Chávez een fel tegenstander van de Verenigde Staten en een vriend van Chávez. Al voor zijn inauguratie had Correa de bevolking van Ecuador - overwegend van indiaanse afkomst - voorbereid op diepgaande politieke en economische veranderingen. "We praten niet over kleine hervormingen, over dingen minder slecht maken, maar over diepgaande veranderingen", zei hij zondag 14-1 op een bijeenkomst met inheemse groepen hoog in de Andes. Geflankeerd door Chávez en Morales zei hij een belangrijke bijdrage te willen leveren aan een "soeverein, waardig, rechtvaardig en socialistisch Latijns-Amerika".

De economie van het land groeit met bijna 5 procent gestaag, er is een begrotingsoverschot én een stabiele stroom aan olie-inkomsten. De schuldquote is in verhouding met de buurlanden laag.

(*) Bron: FD, 16-1-2007, enigszins ingekort.