Filippijnen Actueel

Stadsarmen: Een vergeten sector zonder rechten en sociale diensten

Armoede, honger, gewelddadige ontruimingen en een gebrek aan sociale diensten blijven de stadsarmen plagen. En het wordt steeds erger. De Filippijnen hebben van de in Genève gevestigde Centre on Housing Rights and Eviction (COHRE) een dubieuze 'Onderscheiding van het Schenden van de Rechten op Huisvesting' gekregen, omdat ze één van de drie landen zijn die systematisch het recht op huisvesting schendt en voortdurend faalt om de door hen ondertekende internationale akkoorden na te leven.

Migranten riskeren hun leven voor de economie

Het uitzenden van Filippijnse arbeiders naar het buitenland, zelfs in gevaarlijke gebieden, blijkt de strategie van de overheid te zijn voor de toenemende werkloosheid en stijgende armoede. Ondanks hun waardevolle bijdrage tot het redden van de falende economie, krijgen deze zogezegde 'moderne helden', niet de verwachte steun. In perioden van crisis en problemen worden ze door hun overheid aan hun lot overgelaten, terwijl deze jaarlijks haar dollars binnenstrijkt.

Er kleeft bloed aan uw banaan

Toen de bananenarbeiders op de Suyapa Farms zich twee jaar geleden begonnen te organiseren en hun rechtmatige minimumloon opeisten, begonnen ook de intimidaties van het leger in hun dorpen. Deze intimidaties escaleerden tot het beschieten van de vakbondsvoorzitter en vier andere vakbondsleden. Eén arbeider liet hierbij het leven.

Filippijnse soevereiniteit opgeofferd voor een verkrachter

Op 1 november 2005 werd een Filippijnse toeriste verkracht door zes Amerikaanse mariniers. Eind 2006 werd één van de zes verdachten veroordeeld en op bevel van een rechter in een Filippijnse gevangenis opgesloten. Op een nacht werd de veroordeelde Amerikaan echter in het geheim overgebracht naar de Amerikaanse ambassade. Gedurende het hele proces bleek de Filippijnse overheid al vaker advocaat te spelen voor de verdachten i.p.v. voor het slachtoffer, toch kwam deze laatste onderwerping aan Amerikaanse druk totaal onverwacht.

Hulde aan Pastor Alfredo Faurillo

Op de Filippijnen werd het nieuwe jaar met droefheid ingegaan met de dood van een oude vriend, predikant en oud-kameraad in de strijd voor de rechten van de mens. Pastor Alfredo Sueno Faurillo bezweek aan een hartstilstand op 31 december in een ziekenhuis in Quezon City. Hij liet de Filippijnse mensenrechtenorganisaties veel praktische lessen na op het gebied van paralegaal- en mensenrechtenwerk die in deze tijd van zware mensenrechtenschendingen en straffeloosheid onmisbaar zijn.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen Actueel, 15-1-07.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019