OndernemersBelangen

Ondernemersopvattingen: eerst de winst en niet de mensen

Continuïteit bij VNO-NCW

Wientjes "sceptisch" over FNV-voorstel voor centrale afspraken. VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zal het voorstel van FNV-voorzitter Agnes Jongerius voor een nieuw centraal akkoord over arbeidsdeelname en werkzekerheid "aandachtig, maar sceptisch" bekijken. De FNV wil dit jaar een landelijke 'raamafspraak' maken met de werkgevers en een nieuw kabinet. Wientjes zei maandag in een eerste reactie op het plan van de vakcentrale dat hij niet afwijzend staat tegenover centrale afspraken, maar dat dan ook gesproken moet worden over een gematigde loonontwikkeling én over flexibilisering van de arbeidsmarkt. Over de bereidheid van de FNV om over dat laatste onderwerp, met name de versoepeling van het ontslagrecht, te praten toonde Wientjes zich "sceptisch". Tot nu toe zijn gesprekken tussen werkgevers en werknemers over dit thema op niets uitgelopen. Minder bureaucratische en goedkopere ontslagregels zijn volgens de VNO-NCW-voorzitter de beste manier om ondernemers over de brug te halen om veel meer werknemers contracten voor onbepaalde tijd aan te bieden. In ruil voor soepeler ontslagrecht is Wientjes ook bereid te praten over extra aandacht voor scholing van zittende werknemers. (VNO-NCW.nl, 8-1-2007)

Beter milieu? Vooral de anderen...

Volgens de VNO-NCW-voorzitter heerst in ondernemend Nederland een "gevoel van urgentie" als het gaat om de opwarming van de aarde. "Het is belangrijk dat we over de hele wereld een gevoel van urgentie krijgen. Samen met China, India en de Verenigde Staten moeten we gaan werken aan technische ontwikkelingen." Ondernemers moeten echter wereldwijd wel kunnen rekenen op gelijke concurrentievoorwaarden. Daarom moet Europa niet voor de muziek uitlopen en niet op eigen houtje de uitstoot van CO2 aan banden leggen. Wientjes is blij dat de Europese Commissie ook positief is over de rol die kernenergie kan spelen bij het verminderen van het klimaatprobleem. Ook is hij het eens met de plannen van de Commissie voor echte liberalisering van de energiemarkt en voor het splitsen van elektriciteitsbedrijven in een netbedrijf en een handels/productiebedrijf. "Mits dat in Europees verband wordt afgesproken", aldus de VNO-NCW-voorzitter. (VNO-NCW.nl, 16-1-2007)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019