GI's in actieve dienst:

Het Congres zou er goed aan doen naar ons te luisteren

John Catalinotto (*)

De organisatie 'Appeal for Redress' overhandigt meer dan 1000 handtekeningen om de bezetting van Irak te stoppen.

Vijfentwintig GI's (soldaten in actieve dienst) weerspiegelden het groeiende verzet tegen de bezetting van Irak door de VS binnen het Amerikaanse leger door in het openbaar, tijdens een nieuwsconferentie op 15 januari jl. in Norfolk, Virginia, te erkennen dat zij het 'Appeal for Redress' hadden ondertekend. Deze oproep, die sinds 23 oktober 2006 op een website staat, is een verklaring die een mening weergeeft over de bezetting van Irak die nadrukkelijk verschilt van die van president George W. Bush.

Het 'Appeal for Redress', opgesteld op een wijze die legaal is volgens de Amerikaanse Grondwet, alsmede de militaire wetgeving, is eenvoudig: "Als Amerikaans patriot, trots om het land in uniform te dienen, verzoek ik mijn politieke leiders in het Congres eerbiedig om de onmiddellijke terugtrekking van alle Amerikaanse militaire troepen en sluiting van de basissen in Irak te steunen. In Irak blijven zal niet werken en is de prijs niet waard. Het is tijd voor de troepen van de VS om naar huis te gaan."

De nieuwsconferentie eindigde met het hardop lezen van het beroep door 25 GI's in uniform. De volgende dag overhandigden enkele van de GI's en hun supporters 1028 handtekeningen ter ondersteuning van deze oproep aan leden van het Congres in Washington, DC.

Bron: Workers World, vertaling wvdk (artikel is ingekort).

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019