Sociale protesten verspreiden zich van Cochabamba tot La Paz


Bolivia speelt een belangrijke rol in de ruk naar links in Latijns-Amerika. Het verzet tegen de linkse koers van Evo Morales in eigen land komt van de Boliviaanse oligarchie.  

Redactie buitenland

Zo'n 5.000 demonstranten in de Boliviaanse stad El Alto, dichtbij La Paz, hebben het aftreden geëist binnen 48 uur van de oppositionele gouverneur José Luis Paredes; dezelfde eis die de coca-arbeiders met betrekking tot de gouverneur in Cochabamba, Manfred Reyes Villa, stellen.

Volgens het Spaanse nieuwsagentschap EFE, leiden de Federatie van Buurtverenigingen (FEJUVE) en de Regionale Arbeiders Centrale (COB) in El Alto, beide gelieerd aan president Evo Morales, de mobilisering en een demonstratie van de bevolking die resulteerden in de eis aan Paredes om op te stappen vanwege zijn steun aan de autonomie in andere Boliviaanse gebieden.

Nazario Ramírez, voorzitter van FEJUVE, vertelde EFE dat indien de gouverneur woensdag niet is afgetreden, buurtjuntas en boeren over maatregelen zullen beslissen om hem te dwingen dit te doen.

De demonstranten verbrandden en hingen poppen op die zowel Paredes als Reyes Villa verbeeldden. De demonstratie bracht het verkeer op de belangrijkste 12 kilometer lange hoofdweg tussen El Alto en La Paz gedurende een aantal uren tot stilstand.

Het Franse nieuwsagentschap AFP rapporteerde dat duizenden Boliviaanse coca-arbeiders, die met president Evo Morales sympathiseren, op maandag 15 januari wederom een vreedzaam protest in de straten van Cochabamba hielden om het vertrek van de oppositionele gouverneur Manfred Reyes Villa te eisen, nog steeds geschokt door het geweld een paar dagen geleden, waarbij twee mensen werden gedood.

In het Engels vertaald door Granma International.

Bron: Granma International, 15-1-2007 http://www.granma.cu/ingles/2007/enero07/mar16/03cocha-i.html, vert. wvdk.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019