De oorlogsbusiness

Bush wil 245 miljard voor de oorlogen in Irak en Afghanistan

De regering Bush zal het Congres om een extra 100 miljard dollar vragen om zijn militaire acties in Irak en Afghanistan in 2007 te financieren en is van plan om nog eens om 145 miljard dollar voor 2008 te vragen, meldde ANSA-nieuwsagentschap op 3 februari jl.. Volgens de bronnen van het Witte Huis die door de media in de VS werden geciteerd, zal het verzoek door Bush op maandag 5 februari officieel worden ingediend wanneer hij zijn begroting voorstelt voor het komende fiscale jaar dat in oktober begint. De extra 100 miljard dollar zullen de uitgaven voor de twee oorlogen tot 170 miljard dollar in 2007 verhogen.

Bron: GRANMA, 3-1-2007, vert. wvdk.

Redactie buitenland

De oorlog in Irak is een goudmijn gebleken voor tientallen Amerikaanse bedrijven waarvan de aandelen sinds maart 2003 zijn gestegen. Terwijl de Verenigde Naties ervoor waarschuwen dat het Perzische Golfland zich op de rand van de afgrond bevindt stegen de aandelen van de belangrijke afnemers van het Pentagon - Lockheed Martin, General Dynamic en Northrop Grumman - tot recordhoogten sinds de invasie begon.

De industriƫle barometer van de Dow Jones is toegenomen met 51 procent, terwijl de aandelen van de wapenfabrikanten General Dynamic met 170 procent stegen; die van Lockheed Martin, de grootste defensieleverancier van de wereld, met meer dan 100 procent en de aandelen van Northrop Grumman met 60 procent.

De sleutel tot de 'boom' voor deze bedrijven is de snel oplopende verhoging van de defensiebegroting van de VS sinds George W. Bush het Witte Huis in 2001 overnam (van zowat 300 miljard in 2001 tot 455 miljard dollar nu). In dit cijfer zijn niet meegenomen de begroting van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de [daadwerkelijke, nvdr] kosten van de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Bron: Granma, 29-1-2007 . Vert. wvdk.