Afghanistan: Spaanse inlichtingendienst waarschuwt voor meer aanvallen op NAVO


Verhagen, het is nog te vroeg om vast te stellen hoe snel hij de vriendjespolitiek met de VS van zijn geestverwant De Hoop Scheffer in praktijk zal brengen. De diplomatieke voorzichtigheid van Bot hoeven we van hem niet te verwachten.  

Redactie buitenland

De Spaanse inlichtingendienst waarschuwt voor meer aanvallen in Afghanistan. Tot op heden vonden de meeste aanvallen op de troepen van de NAVO in de zuidelijke Afghaanse provincies plaats, maar binnenkort kunnen de aanvallen op buitenlandse troepen ook in andere provincies toenemen. De situatie voor buitenlandse militairen in Afghanistan wordt steeds gevaarlijker, volgens de inlichtingendienst.

De Spaanse krant El Pais meldde op 24 februari jl. dat bronnen afkomstig van de inlichtingendienst waarschuwen dat het aantal aanvallen door Talibanstrijders op de troepen van de NAVO dit jaar explosief zal toenemen. Als opstandelingen in een bepaald gebied onder druk van de NAVO of Afghaanse strijdkrachten komen te staan, bewegen zij zich naar een ander gebied waar zij minder weerstand ontmoeten, citeerde de krant een deskundige uit de inlichtingendienst.

Tot op heden vonden de meeste aanvallen op de troepen van de NAVO plaats in de zuidelijke Afghaanse provincies, maar in het vervolg kunnen de aanvallen op buitenlandse troepen ook in andere provincies worden verhoogd, meldden bovengenoemde bronnen.

De NAVO-legers in Afghanistan zullen iedere poging van de Taliban om een lente-offensief te lanceren tegenhouden, zei secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer in een uitdagend bericht op 22 februari jl. in Kaboel, in reactie op beweringen van de Taliban dat duizenden strijders klaarstaan om het bondgenootschap aan te vallen. De Taliban heeft geclaimd 6000 strijders ter voorbereiding op een lente-offensief te hebben opgesteld.

Vorig jaar werden meer dan 4000 mensen gedood door militair geweld, waarvan meer dan een kwart burgers inclusief 170 buitenlandse soldaten. De NAVO leidt de ISAF-troepen die samen met de coalitiemacht onder leiding van de VS zowat 46.000 manschappen in Afghanistan heeft opgesteld.

Bron: Deutsche Presse-Agentur, 24-02-2007, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019