Filippijnen Actueel


De speciale rapporteur Philip Alston en de foto (hieronder) die hij niet wilde zien  


De 21-jarige Isaias Manano - één van de afschuwelijke voorbeelden van de buitenrechtelijke executies door het Filipijnse leger. 


President Gloria Macapagal-Arroyo in gesprek met stafchef Lt. Gen. Hermogenes Esperon, Jr. Militairen zitten achter politieke moorden. 

Speciale Rapporteur van VN onderzoekt golf van politieke moorden

De afgelopen weken heeft Speciale VN-Rapporteur Alston onder grote belangstelling de politieke moorden onder het Arroyo-regime onder de loep genomen. Zijn verblijf op de Filippijnen vestigde niet alleen internationale aandacht op de moorden, maar heeft de Arroyo-regering ook gedwongen haar eigen onderzoeksrapport (MELO-rapport) openbaar te maken.

Gaat de regering een einde maken aan de politieke moorden?

Nu er twee rapporten zijn die met de vinger wijzen naar het leger en de regering als verantwoordelijken voor de golf van politieke moorden zou een oplossing binnen handbereik moeten zijn. Maar niets is helaas minder waar. Hoewel de regering belooft de politieke moorden aan te pakken, lijkt er in de praktijk nog een lange weg af te leggen.

5 politieke gevangenen vasten voor hun vrijheid

Vijf boerenleiders en activisten die in april 2005 met de aanklacht van rebellie werden gearresteerd zijn op 20 februari in hongerstaking gegaan voor hun vrijheid. Hiermee willen ze protesteren tegen de tekortkoming van het gerechtelijk systeem op alle niveaus en de slechte behandeling van politieke gevangenen.

Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen Actueel 28-2-2007.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019