Militaire uitgaven Israël 200 keer hoger dan van Iran


 


 

Redactie buitenland

Israël geeft per hoofd van de bevolking bijna 200 keer meer uit aan zijn militaire apparaat dan Iran aan zijn defensiebudget besteedt. Dit blijkt uit een vergelijking van militaire uitgaven, samengesteld door het International Institute for Strategic Studies (IISS).

Het in Londen gevestigde instituut stelde in zijn meest recente 'Military Balance' de defensie-uitgaven van Israël op 9,8 miljard dollar in 2005. Dat is bijna twee keer de omvang van de defensie-uitgaven van Iran, ondanks dat Israël een bevolkingsomvang heeft van minder dan een tiende van de 65 miljoen inwoners van Iran.

In 2005 bedroegen de militaire uitgaven van Iran berekend per capita (hoofd van de bevolking) slechts 81 dollar, in vergelijking met 1.565 dollar per capita in Israël. Dat laatste bedrag was ongeveer gelijk aan de uitgaven per capita van de VS in 2005 en twee keer zo hoog als in het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrag per capita in Iran bedroeg minder dan de helft van het gemiddelde van 193 dollar, dat in 2005 werd uitgegeven aan defensie per capita door andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Qatar had met 2.547 dollar per capita in 2005 de hoogste militaire uitgaven in de Perzische Golf, meer dan de 1.885 dollar per capita van Koeweit en de 999 dollar van de Verenigde Arabische Emiraten. Saoedi-Arabië spendeerde 960 dollar per capita aan militaire uitgaven en Bahrein 726 dollar. De uitgaven van Iran waren absoluut de laagste.

Dat betekent dat de defensie-uitgaven van Saoedi-Arabië per capita in 2005 bijna vijf keer zo hoog waren als die van Iran, ondanks dat de bevolking van Saoedi-Arabië meer dan de helft kleiner is dan die van Iran.

'Military Balance' laat ook zien dat de militaire uitgaven van de VS, 495 dollar per hoofd van de bevolking, in 2005 twee keer zo hoog waren als de totale uitgaven van de andere NAVO-landen bij elkaar en goed waren voor meer dan 40 procent van het defensiebudget wereldwijd.

Een onderlinge vergelijking van de NAVO-leden laat zien dat de defensieuitgaven van het Verenigd Koninkrijk met 855 dollar per capita bijna twee keer zo hoog waren als het gemiddelde, de uitgaven van de VS buiten beschouwing gelaten.

Volgens het 'Military Balance'-rapport kwamen binnen de Europese Unie de militaire uitgaven van Engeland in 2005 met 52 miljard dollar op de tweede plaats ten opzichte van de 53 miljard dollar van Frankrijk. Maar de uitgaven van Engeland waren aanzienlijk hoger dan die van Duitsland, met 38 miljard dollar, en Italië, met 31 miljard dollar.

Bron: IRNA, Global Research, 16-2-2007, vertaling J. Bernaven.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019