Militaire Samenwerking Rusland en China Moskou

Redactie buitenland

Het op handen zijnde bezoek van hoge Russiche officieren aan China, nu er sprake is van tegenstellingen met het Westen, zou volgens lokale media tot een politiek-militaire alliantie met Azië kunnen leiden.

Generaal Yuri Baluyevski zal op 3 maart in Peking aankomen om de stand van zaken te herzien m.b.t. de militaire samenwerking met de belangrijke militaire partner van Rusland, sinds de Gemeenschap van Onafhankelijke Staten. De bronnen van het ministerie van Defensie vertelden het 'Onafhankelijk Weekblad' dat de onlangs benoemde minister, Anatoly Serdyukov, China als eerste land koos voor zijn eerste internationale reis, over een paar weken.

Zowel Serdyukov als Baluyevski zullen zich richten op de omvangrijke militaire manoeuvres 'Vredes Opdracht 2007' die tussen 18-25 juli in de Russische stad van Chelyabinsk zullen plaatsvinden. De landen van de Groep van Shanghai (China, Rusland, Kazachstan, Oezbekistan en Tadzjikistan), waaraan India, Pakistan, Mongolië en Iran deelnemen als waarnemer, zullen aan de oorlogsoefeningen deelnemen.

De krant citeerde deskundige Vitaly Shlykov, lid van de Raad voor Buitenlandse en Defensiepolitiek, die zei dat het aanstaande bezoek van Balu-yevski aan China een signaal naar de Verenigde Staten zou zijn. Moskou zou de manoeuvres van de Groep van Shanghai willen synchroniseren met de oorlogsmanoeuvres van de Organisatie van Collectieve Veiligheid, die is samengesteld uit Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Rusland en Tadzjikistan, voegde de deskundige eraan toe.

Bron: Prensa Latina, 2-3-2007, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019