Onregelmatigheden bij Statenverkiezingen in Groningen

Dagblad van het Noorden (1) om in hetzelfde stembureau met 5 verschillende stemkaarten (zonder machtiging) te stemmen. Nalatigheid van de mensen op het stembureau dus. Een andere onregelmatigheid werd geconstateerd door de lijsttrekker van de NCPN: "Toen ik ging stemmen zag ik dat de persoon die vóór mij ging stemmen wilde stemmen met een oproepkaart van de gemeenteraadsverkiezingen van 2006! Dat was al gek, maar het werd nog gekker toen die persoon zei wel te hebben gestemd bij die verkiezingen! Dat kan niet, want je moet je stemkaart inleveren. Hij mocht stemmen van het stembureau." Arabische toestanden? De voorpagina van het Dagblad van het Noorden had het volgende stukje (1) daags na de verkiezingen geplaatst: Stel, je komt uit een warm Arabisch land, waar ze het met de democratie niet zo nauw nemen. Dan is het te hopen dat je na een bezoek aan het stembureau in de binnenstad niet gaat denken dat het er hier hetzelfde toegaat. Een nieuwbakken Nederlander staat te popelen om zijn stem uit te brengen. En graag op de 'communistische partij'. Maar daar hebben de drie jonge mannen (type student) die het stembureau bemannen, nog nooit van gehoord. "De communistische partij? Die doet niet mee. Bedoelt U soms de SP", zegt er één. "Nee", houdt de man vol, "Het moet de communistische partij zijn." Gehard als hij is in een jarenlange Arabische bureaucratie laat hij zich niet met een kluitje in het riet sturen. Dan wijst een behulpzame medestemmer op een papieren kieslijst met de naam van de NCPN aan. "Dat is de communistische partij". De drie studenten, die blijkbaar nog nooit een blik op de lijst vlak voor hun neus hebben geworpen, vallen haast van hun stoel van verbazing. "Nou, gaat u dan maar stemmen", moppert de middelste tegen de Arabier. Die vertrouwt het zaakje niet meer. "Jullie willen zeker niet dat ik op de communisten stem", zegt hij verwijtend. Het onderscheid tussen zijn oude en zijn nieuwe vaderland is voor hem plotseling een stuk kleiner geworden. OVSE Ook de OVSE, de organisatie die normaal toezicht houdt op verkiezingen in landen die het niet zo nauw nemen met de democratie, had stevige kritiek op het stemmen per computer. Niet alleen het stemgeheim kan niet worden gegarandeerd. Ook kunnen de stemmen niet worden gecontroleerd. De NCPN-Groningen heeft voor de verkiezingen al gepleit voor andere stemmethoden en zal dat nu weer doen.

Van een correspondent

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen maart zijn er veel onregelmatigheden geconstateerd in Groningen. Zo lukte het journalisten van het

(1) Dagblad van het Noorden, 8 maart 2007

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019