De armste wijk van nederland

Jan Post

Leeuwarden heeft met de Vrijheidswijk West de armste wijk van Nederland. Het inkomen ligt er beneden de 1000 euro per maand. Dat kan ook haast niet anders want de werkloosheid in Leeuwarden is hoog. Evenals in heel Friesland trouwens.

Het laatste jaar schijnen er wat meer mensen aan het werk geraakt te zijn. Maar voor de conclusie van het Sociaal Economisch Planbureau baseert men zich op cijfers van 2004. Onmiddellijk is de propagandamachine van de gemeente op gang gekomen. Een van de brave borsten van het Wijkpanel kwam voor de plaatselijke omroep uitleggen dat het niet zo erg was. Deze cijfers zouden namelijk betrekking hebben op de situatie voordat er gesloopt was. Volgens deze man waren er toen nog veel studenten in de nu gesloopte flats. Evenals veel buitenlanders in afwachting van procedures.

Met dit laatste gegeven kunnen we korte metten maken: die zijn er nog. Het Verdonk-effect werkt nog na. Dat er toen nog veel studenten woonden is niet waarschijnlijk, want de grootste van die flats was toen al afgebroken. De wijkscan van de gemeente zegt dat zelf: Er waren op 26 mei 2003 al 282 woningen verdwenen, daarvan waren er 141 in een belendende straat en 120 in de flat, elders waren er ook 20 woningen gesloopt.

Het gevolg ervan was tevens dat de wijkwinkel het opgaf: niet voldoende klanten, en te arme klanten. Daardoor werd de wijk nog minder aantrekkelijk. Het gevolg van een slecht gemeentelijk beleid. Inmiddels werd de Wet Werk en Bijstand ingevoerd, waarbij veel groepsregelingen sneuvelden om de mensen toch nog een beetje normaal te laten leven. Nu mag de gemeente niet aan inkomenspolitiek doen, maar het omgekeerde moet blijkbaar van Den Haag wel. Voor de niet gesloopte en niet verjaagde groep is de toestand tot op dit moment er niet beter op geworden.

Maar statistisch is dat volgens het lid van het Wijkpanel wél zo. Er zijn namelijk twee nieuwe woontorens verschenen, waarin alleen mensen kunnen wonen die een modaal inkomen hebben. Zo krik je dus de cijfers op en laat je de problemen de problemen. Zo maak je een onderklasse en de leden van het ingestelde en niet democratisch tot stand gekomen wijkpanel willen de gemeente maar al te graag helpen door het presenteren van hun onware praatjes.