Cubaanse artsen aan de slag in Nicaragua


 


 

Redactie buitenland

Op 28 april kwam er een groep Cubaanse artsen aan in Nicaragua, in het kader van een samenwerkingsovereenkomst van het Bolivariaans Alternatief voor de Amerika's (ALBA). De groep bestaat uit zestien specialisten op diverse gebieden.

De leider van de missie, Luis Carlos Avila, bevestigde dat de artsen al begonnen zijn met hun werk in de noordelijke autonome kustregio en dat het doel is het aantal sterfgevallen onder vrouwen tijdens en na de bevalling terug te dringen.

Cubaanse artsen hebben de verplichting om hun vak twee jaar uit te oefenen in arme zuidelijke landen voor ze kunnen praktiseren op Cuba zelf. Miljoenen armen wereldwijd profiteren al decennialang van de Cubaanse gezondheidszorg. Veel Cubaanse artsen werkten in de tachtiger jaren in Nicaragua, totdat Chamorro hen onder Amerikaanse druk het land uitzette. Het is niet bekend hoeveel Nicaraguanen de afgelopen zeventien jaar overleden zijn als gevolg van dit politieke besluit en de privatisering van de gezondheidszorg, die verplicht gesteld werd door het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Met Cuba's hulp zal Nicaragua in de noordelijke autonome kustregio ook een dependance van de oorspronkelijk Cubaanse Latijns-Amerikaanse Medicijnenopleiding oprichten. Meer dan 200 Nicaraguaanse medicijnenstudenten die op Cuba studeren zullen hier hun laatste jaar volgen, waarbij de Cubaanse artsen van de ALBA-missie hen zullen begeleiden.

Eveneens in het kader van de ALBA-samenwerking met Cuba opende op 26 april de eerste van drie oogheelkundige klinieken haar deuren. De instrumenten en het geld voor deze kliniek in Ciudad Sandino in Managua werd gedoneerd door Cuba. Naar verwachting zullen er dagelijks zestig operaties plaatsvinden om grauwe staar en andere aandoeningen aan de ogen te verhelpen.

Bron: Nicaragua Network, 1 mei 2007, vert. Frans Willems.