Europese Parlementscommissie:

"Herstel betrekkingen met Palestijnse regering"


Palestijnse president Mahmoud Abbas (r) praat met senior Hamas-leider. Mahmoud al-Zahar (m) en Ismail Haniyeh (l) tijdens hun bijeenkomst in Gaza-stad op 4 februari 2006. (Wesam Saleh, Maan News)  


Ook Hamas heeft veel steun onder de bevolking.  

Persbericht Communistische Partij van Griekenland

De delegatie roept unaniem op tot volledige betrekkingen met de Nationale Palestijnse Eenheidsregering en roept de Europese Unie op om op elke mogelijke wijze formele en politieke steun te geven aan de regering. De delegatie is van mening dat de Europese Unie de rechtstreekse betalingen aan de Palestijnse Autoriteit onverwijld dient te hervatten.

Het bezoek van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met de Palestijnse Wetgevende Raad vond plaats na de vorming van de Nationale Eenheidsregering, die gebaseerd was op de overeenkomst van Mekka en de doorstart van het Arabisch Vredesinitiatief.

De leden van de officiële delegatie van het Europees Parlement spraken in Ramallah met president Abbas, die de noodzaak om de nieuwe regering te erkennen benadrukte. Ook sprak de delegatie met eerste minister Haniyeh, andere kabinetsleden, parlementariërs, ngo's, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de EU-toezichthouders aan de grens bij Rafah.

Op basis van deze ontmoetingen is de delegatie tot de conclusie gekomen dat het programma van de Nationale Palestijnse Eenheidsregering, dat bindend is voor alle ministers van het kabinet ongeacht hun politieke achtergrond, voldoet aan de drie vereisten van het kwartet VN, VS, EU en Rusland. De delegatie roept de Europese Unie op om volledige betrekkingen aan te gaan met de Eenheidsregering, bij de andere leden van het kwartet aan te dringen op erkenning van de regering en de directe hulp aan de Palestijnse Autoriteit niet langer uit te stellen.

De Europese parlementsleden roepen Israël op om de Palestijnse belastingen en douane-inkomsten niet langer vast te houden aangezien dit ertoe geleid heeft dat duizenden leraren en andere ambtenaren hun salaris niet uitbetaald kregen. De toenemende beperkingen van de bewegingsvrijheid van mensen en goederen vormen de belangrijkste oorzaak van de verslechterende sociale en economische situatie van de Palestijnen. De crisis is aanmerkelijk geescaleerd sinds het besluit van vorig jaar om de directe betalingen aan de Palestijnse Autoriteit op te schorten, ondanks het opzetten van het Temporary International Mechanism en de sterk gegroeide hulp voor specifieke projecten.

De voorzitter van de delegatie, Kyriacos Triantaphyllides, waarschuwde ervoor dat de situatie in Palestina snel zou kunnen verslechteren als de regering geen steun krijgt van de internationale gemeenschap en dat dit zou kunnen leiden tot gewelddadige confrontaties met repercussies voor het hele Midden-Oosten.

Daarnaast werd er gesproken over de kwestie van de 11.000 Palestijnse gevangenen, met name over de noodzakelijke en onmiddellijke invrijheidstelling van de Palestijnse parlementsvoorzitter Dweik, ministers en parlementsleden. Ook over de directe vrijlating van de ontvoerde Israëlische soldaat Shalit en BBC-reporter Alan Johnston werd beraadslaagd. Tenslotte werd er gesproken over de bereidwilligheid van de regering om de infrastructuur te versterken die nodig is om te komen tot een krachtig beheer over de financiën van de Palestijnse Autoriteit, waardoor de transparantie en efficiëntie gegarandeerd kunnen worden als de directe hulp wordt hervat.

De delegatie bestond uit:

Kyriacos Triantaphyllides (delegatievoorzitter, EUL/NGL), Proinsias de Rossa (SD), Rodi Kratsa (EVP/ED), Luisa Morgantini (EUL/NGL), John Bowis (EVP/ED), Frederika Brepoels (EVP/ED), Chris Davies (ALDE), Caroline Lucas (Groenen/VEA), Jamila Madeira (SD), Hannes Swoboda (SD), Georgios Toussas (EUL/NGL) en Johannes Voggenhuber (Groenen/VEA).

3 mei 2007, vert. Frans Willems.