Conflict over raketschild tussen Rusland en het Westen


 

Redactie buitenland

De Russische legerleider Joeri Baloejevski en de NAVO hebben op 10 mei jl. in Brussel geen overeenstemming bereikt in de strijd over de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Oost-Europa. Hij herhaalde de Russische bezwaren tegen de plannen van de Verenigde Staten om onderdelen van een raketschild in Polen en Tsjechië te plaatsen.

Iran kan niet de reden zijn voor de Amerikaanse plannen, aldus de legerleider. Volgens hem zijn de plannen tegen Rusland gericht. Baloejevski waarschuwde nogmaals voor het instorten van het belangrijke verdrag over wapenbeheersing in Europa (CFE). De Russische president Vladimir Poetin kondigde vorige maand al aan dat Rusland zijn deelname aan het verdrag wil opschorten. De Russische generaal Nikolaj Solovtsov dreigde eerder zijn raketten op Polen en Tsjechië te richten als de Amerikaanse plannen doorgaan.

Weerstand bevolking groeit

De weerstand in Polen en Tsjechië tegen de plaatsing van het raketschild neemt steeds meer toe. De Amerikaanse president George W. Bush overweegt daarom in juni naar Polen te komen. Het lijkt erop dat hij ook Praag moet aandoen, want daar stuiten de plannen op nog groter verzet. In Tjsechië moet de radar komen te staan die de tien raketten in Polen op pad stuurt. De Amerikaanse regering wil jaarlijks 10 miljard dollar uitgeven aan wat al 'the son of star wars' is gedoopt, een vereenvoudigde versie van de plannen van wijlen Ronald Reagan. Met de raketbasis en het radarsysteem is een investering van 1,6 miljard dollar gemoeid, af te ronden in 2011. Aanvankelijk hoopte de Britse premier Tony Blair de bases binnen te halen, maar de Amerikanen gaven de voorkeur aan hun nieuwe bondgenoten in de voormalige socialistische landen.

De weerzin onder de bevolking groeit. In december was meer dan de helft van de Polen voor, maar volgens de laatste peilingen vormden de voorstanders al een minderheid. In Tsjechië is de bevolking nog sceptischer. De strijd over de plaatsing in Polen en Tsjechië is nog niet voorbij.