Gezamenlijke verklaringen


Verwijderde monument voor de 270.000 soldaten van het Rode Leger die in Estland stierven in de strijd tegen de Duitse fascisten.  

1. Stop de escalatie van de anticommunistische en antidemocratische aanvallen in Europa

Het besluit van de regering van Estland om het monument te verwijderen dat is gemaakt ter nagedachtenis van 270.000 soldaten van het Rode Leger - die stierven in de antifascistische strijd - gevolgd door brute politieaanvallen in Tallin; de vandalistische daden bij het graf van Janos Kadar in Boedapest op 2 mei; de invoering van de nieuwe 'wet op de reinigingsriten' in Polen die 700.000 mensen raakt; de anticommunistische Roemeense Nationale Veiligheidswet; de anticommunistische verklaring van de Roemeense president Traian Basescu en de gedeeltelijke rehabilitatie van de voormalige, fascistische Roemeense minister president I.Antonescu, zijn slechts enkele voorbeelden van de nieuwe anticommunistische en antidemocratische aanvallen, die zich in de afgelopen tijd voordeden in Europa.

De ondergetekende partijen protesteren krachtig tegen deze aanvallen, die niet alleen zijn gericht tegen communisten en de heldhaftige antifascistische strijders van de internationale brigades in de Spaanse Burgeroorlog en betrokken bij de antifascistische overwinning in de Tweede Wereldoorlog, maar ook tegen elementaire democratische rechten en vrijheden.

Wij houden de Europese Unie, die heeft gezorgd voor verschillende verklaringen en besluiten die de tijd rijp hebben gemaakt voor deze ontwikkelingen en geen maatregelen heeft genomen om de situatie een halt toe te roepen, verantwoordelijk.

Tijdens de grote campagne tegen de Anticommunistische Motie in de Raad van Europa in januari 2006 hebben onze partijen en andere progressieve krachten uit alle landen gewaarschuwd voor de werkelijke bedoeling van de aanvallen tegen communisten en hun ideologie.

Deze maatregelen zijn onderdeel van de poging van de heersende krachten in de Europese landen, de EU, de NAVO en andere imperialistische bolwerken, om het groeiend verzet te intimideren en om te buigen, verzet gericht tegen de antisociale en anti-arbeidswetgeving en tegen de betreffende regeringen en hun aanhangers.

Geconfronteerd met de groeiende invloed van de ideeën van de socialistische Oktober Revolutie en, ondanks de vergissingen en de fouten, de verworvenheden van het socialisme in de 20e eeuw, die in schril contrast staan met de dagelijkse realiteit van miljoenen mensen, zullen de pogingen toenemen om de geschiedenis te herschrijven en het door de staat gesponsorde anticommunisme op te voeren.

Ondanks dit alles hebben wij er vertrouwen in dat niemand, of hij nou een politicus is, lid van een regering, de NAVO of de EU, in staat zal zijn om de invloed van communistische ideeën op de werkende klasse en de jeugd tegen te houden, simpelweg omdat deze ideeën meer dan ooit hebben bewezen juist te zijn en wegen bieden voor het bereiken van de idealen en eisen van de bevolking.

Daarom zullen wij nog meer inspanningen leveren voor gezamenlijke actie in een grote beweging, ter ondersteuning van de strijd van het volk, in de eerste plaats van de werkende klasse, voor het bereiken van democratische rechten en vrijheden.

Het is tijd voor alle progressief denkende mensen in Europa om zich de catastrofale invloed te herinneren van dergelijk onderdrukkend beleid in de geschiedenis van ons continent.

Het is tijd om krachtig te reageren en hoe dan ook elke antidemocratische aanval, elke anticommunistische maatregel te veroordelen.

Wij eisen:

2. Solidariteit met de communisten en de werkende klasse in Turkije


Oproerpolitie verspert demonstranten met grof geweld de weg naar het Taksimplein in Istanboel op 1 mei 2007. (Fatih Saribas/Reuters) en demonstranten worden door Turkse oproerpolitie in Istanboel mishandeld op 1 mei 2007. (Osman Orsal/Reuters)  


 


 

Wij, de ondergetekende communistische- en arbeiderspartijen, veroordelen krachtig de aanvallen van de politie op de tienduizenden werkers die demonstreerden op de 30e herdenking van '1 mei 1977', op het Taksimplein in Istanboel.

Wij verklaren ons volledig solidair met de communisten, de vakbondsactivisten, de patriottische en progressieve krachten. Wij eisen de onmiddellijke vrijlating van alle arrestanten en eisen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het gewelddadige politieoptreden worden gestraft. Wij steunen de vakbonden en politieke organisaties die het aftreden eisen van de gouverneur van Istanboel.

Opnieuw toonde de terreur die in Istanboel werd toegepast de hypocrisie die overheerst in de Europese Unie. Deze terreur past kennelijk niet binnen de betekenis die wordt gegeven aan de 'mensenrechtenwaarden' van de NAVO die de bondgenoten hanteren.

Wij verklaren ons volledig solidair met dit 'andere' Turkije, het Turkije van de strijd voor sociale en democratische rechten voor de werkende klasse; het Turkije dat veraf staat van de verdeeldheid tussen de 'wereldlijke' en 'islamitische' krachten, die beide de belangen dienen van het grote kapitaal van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Het doel van de reactionaire krachten is het vernietigen van de herinneringaan de heldhaftige strijd van de werkende klasse in Turkije en de opoffering van de 36 arbeiders die werden gedood op de Dag van de Arbeid in 1977, op het Taksim plein.

De wrede aanvallen op de werkers en vakbondsactivisten in Turkije zijn aanvallen op de werkende klasse in alle landen.

Wij roepen de werkers, de jeugd, de vakbeweging en alle progressieve mensen in onze landen op om de protestbeweging tegen de wrede aanvallen van de Turkse regering te versterken, evenals de internationale solidariteit met de werkers en de jongeren in Turkije.

De 32 Europese partijen die deze verklaringen onderschrijven zijn:

9 mei 2007