De echte reden voor de val van Wolfowitz

Wolfowitz benoemt nog snel Wereldbankdirecteur Irak

Emad Mekay

"Ik ben verheugd de benoeming van dhr. Simon Stolp als landenbeheerder voor Irak te kunnen aankondigen", staat in een gelekte e-mail van de Wereldbank. De keuze voor Stolp is omstreden. Bovendien had ontslagnemend Wereldbankbaas Paul Wolfowitz aangegeven af te zien van belangrijke nieuwe benoemingen.

Stolp, een Australiër, werkte in Irak als consultant voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij hielp mee aan veranderingen in de elektriciteitssector. In 2005 kreeg hij daarvoor de Joint Civilian Service Award. Die onderscheiding gaat naar burgers die zich verdienstelijk maken bij "steun aan het Amerikaanse leger".

In december gaf een commissie van de Wereldbank die de kandidaturen voor de functie van landenbeheerder in Irak onderzocht, een negatief oordeel over Stolp. Een gesprek met Stolp kon de commissie er blijkbaar niet van overtuigen dat Stolp "een geloofwaardige en overtuigende vertegenwoordiger van de bank zou worden tegenover Iraakse partners en donorlanden." Die twijfel had te maken met de "zwakke analytische achtergrond en het gebrek aan kennis van de bank" bij Stolp. Volgens de commissie behoorde Stolp niet tot de beste drie kandidaten voor de functie.

Wolfowitz stapt op 30 juni als voorzitter van de Wereldbank op omwille van een geval van nepotisme. Hij was tot 2005 viceminister van Defensie in de VS en staat bekend als de architect van de oorlog in Irak, die de Amerikanen opzadelde met de zware last van de stabilisering en de heropbouw van het land. De VS willen daarbij zoveel mogelijk hulp van andere landen en van internationale instellingen.

In februari kwam aan het licht dat Wolfowitz ondanks de tegenstand van sommige bestuurders en stafmedewerkers discrete onderhandelingen voerde over de benoeming van een nieuwe vertegenwoordiger in Irak. De tegenstand heeft met veiligheidsoverwegingen te maken, maar ook met het feit dat Irak makkelijker toegang krijgt tot nieuwe leningen als er eenmaal een hooggeplaatste vertegenwoordiger in het land is. Dat is bedenkelijk in het licht van gevallen van massieve corruptie bij de heropbouw van het land.

De benoeming van Stolp doet vermoeden dat Wolfowitz ondanks zijn aangekondigde ontslag nog altijd probeert de toekomstige koers van de bank te bepalen. (IPS, 12-5-2007)

Robert Dobrow

Van de bloedige grondgevechten in Irak tot aan de weelderige directiekamers van de Wereldbank, zit de "Nieuwe Amerikaanse Eeuw" van het Amerikaanse imperialisme dezer dagen in problemen. Voormalig staatssecretaris van Defensie en tot voor kort president van de Wereldbank, Paul Wolfowitz, prins van de neocons en architect van de invasie in Irak, was tot over zijn oren verwikkeld in schandalen en moest ontslag nemen. Hij is een van de neocons die de afgelopen periode het veld moest ruimen. De man die zijn ambtstermijn twee jaar geleden begon als hoofd van de grootste zogeheten publieke financiële instelling van de wereld, die beweert de 'globale corruptie' te bestrijden, werd beschuldigd van het verlenen van gunsten aan een vriendin bij de bank. Laten we geen inkt verspillen aan deze onbelangrijke kwestie. Wij zullen het aan rechtse commentatoren in de massamedia overlaten die objectieve politieke commentaren weten te veranderen in schandaalverhalen om de daden van Wolfowitz in te passen in hun opwindende sprookjes over sex, leugens en omkoperij. Wie meer in de echte achtergronden is geïnteresseerd: << http://www.workers.org/2007/world/wolfowitz-0510/ >> Bron: WW, 3 mei 2007, vert. wvdk.

Een kleine, maar niet onbelangrijke, tip van de sluier wordt in het artikel hierbij al opgelicht.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019