Economie: Biodiesel maakt voedselimport duurder voor ontwikkelingslanden


De kip met de gouden eieren gevonden. (Foto's PCC)  


 

Mattias Creffier

De stijgende vraag naar maïs als grondstof voor bio-ethanol in de Verenigde Staten trekt ook de prijs voor soja omhoog en maakt veevoeder duurder. Bijgevolg worden vlees- en zuivelproducten duurder en betalen vooral ontwikkelingslanden meer voor hun voedselimport. Dat stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) in de "Food Outlook" die ze donderdag 7 juni publiceerde.

De FAO schat dat in 2007 ongeveer 400 miljard dollar (300 miljard euro) zal worden uitgegeven aan voedselimporten. Dat is 5 procent meer dan in 2006. Het gros van de stijging is te wijten aan hogere prijzen voor maïs en soja, die als grondstof dienen voor de productie van bio-ethanol en 13 procent duurder worden ten opzichte van 2006. Omdat die producten ook als dierenvoedsel worden verkocht, verwacht de FAO hogere prijzen voor vlees- en zuivelproducten.

De rekening wordt vooral hoger voor ontwikkelingslanden, die volgens de FAO in 2007 9 procent meer gaan betalen voor voedselimporten. Marokko en Swaziland moeten rekenen met bijna 30 procent extra, Ethiopië met bijna 100 procent en Zimbabwe met bijna 150 procent. De minst ontwikkelde landen betalen in 2007 90 procent meer voor hun voedselimport dan in 2000. Ter vergelijking: in dezelfde periode steeg de rekening voor rijke landen slechts met 22 procent.

Eén van de oorzaken van de hoge grondstoffenprijzen is de grote vraag naar maïs voor de bio-ethanolindustrie in de Verenigde Staten. De FAO schat dat in het seizoen 2007-2008 ongeveer 86 miljoen ton maïs naar de productie van bio-ethanol zal gaan. Dat is 30 miljoen ton of 60 procent meer dan het recordaantal dat in 2006-2007 werd gebruikt. Voor het komende seizoen hebben de VS de grootste oppervlakte maïs sinds 1944 aangeplant.

Amerikaanse gele maïs kostte in mei 159 dollar per ton, negen dollar meer dan in april en 48 dollar meer dan in mei 2006. De hoge maïsprijs trekt ook de prijs van soja, dat ook als veevoeder en als grondstof voor biobrandstof kan worden gebruikt, omhoog. In april en mei 2007 bereikten de prijzen voor sojabonen, sojaolie en sojameel hun hoogste niveau sinds respectievelijk drie, dertien en twintig jaar.

Omdat de boeren steeds meer maïs aanplanten acht de FAO het onvermijdelijk dat de oppervlakte aan sojavelden in het seizoen 2007-2008 gaat krimpen, waardoor de prijs ook in de toekomst hoog zal blijven. Eerste gegevens uit de Verenigde Staten wijzen erop dat het soja-areaal dit jaar 10 procent kleiner wordt. (IPS, BRUSSEL, 7 juni 2007)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019