Ondernemersbelangen

VNO-NCW bepleit onderzoek naar bescherming bedrijven

De grenzen van de 'vrije markt' in zicht

VNO-NCW wil dat er een onderzoek komt naar de manieren waarop in verschillende landen bedrijven worden beschermd, zei VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes in NRC Handelsblad. Hij reageert hiermee op de overnamestrijd rondom ABN AMRO.

VNO-NCW is voorstander van een liberale markteconomie, maar volgens Wientjes moet Nederland niet "roomser dan de paus zijn". Landen als Frankrijk grijpen nogal snel naar protectionistische maatregelen, maar ook in de Verenigde Staten is de macht van de aandeelhouders minder groot dan vaak wordt aangenomen.

Het kabinet moet een strategie ontwikkelen om te voorkomen dat multinationals en hun hoofdkantoren Nederland verlaten. "We verwachten van het kabinet een fundamentele discussie over de positie van Nederland op langere termijn", aldus Wientjes. "Daar willen we graag onze bijdrage aan leveren."

Wientjes pleit voor een onderzoek naar de mate van bescherming van in Nederland gevestigde bedrijven. De VNO-NCW-voorzitter zegt er serieus rekening mee te houden dat de macht van de aandeelhouders te ver is doorgeschoten, als deze wordt vergeleken met landen als de VS, Duitsland en Frankrijk (1). "Er is geen sprake van dat we de werking van de vrije markt buitenspel willen zetten, maar we moeten wel nagaan of we niet doorgeschoten zijn en roomser dan de paus zijn geworden."

Volgens Wientjes is het behoud van hoofdkantoren van multinationals essentieel voor Nederland. Vanwege de vele werkgelegenheid die deze bedrijven opleveren, maar vooral ook vanwege het imago van Nederland in het buitenland. "ABN Amro is één van de sterke merken van Nederland. De kracht van Nederland wordt geïdentificeerd met bedrijven als ABN Amro, Philips, Shell, Unilever, Stork en ga zo maar door." (vno-ncw.nl, 8-5-2007)

(1) "Er zijn nu nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van private equity, van hedgefondsen", stelt Wientjes in NRC Handelsblad. (http://vno-ncw.nl, 1-5-2007)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019