Trudel van Reemst-De Vries 1914-2007

Op dinsdag 8 mei jl. vond de jaarlijkse Spanje-herdenking plaats. Trudel van Reemst (tweede van links) was er vanzelfsprekend bij.

"Je moet nooit aan de kant blijven staan", zei Trudel van Reemst. Het was de lijfspreuk van de verzetsstrijdster. Ze hield die lijfspreuk ook voor aan kinderen als ze op scholen kwam vertellen over de Spaanse burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog. Dat deed ze tot op hoge leeftijd. Trudel van Reemst stond nooit aan de kant. Niet tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), waar ze als verpleegster de strijders tegen Franco bijstond en ook daarna niet. Van de ongeveer 700 Nederlandse communisten, anarchisten, socialisten en humanisten die niet werkeloos wilden toekijken hoe Franco - gesteund door nazi-Duitsland - de wettige Spaanse regering om zeep hielp, sneuvelde de helft. In het Holland Hospitaal in Spanje leerde zij haar toekomstige man, de niet-joodse arts Theo van Reemst, kennen. In de Tweede Wereldoorlog sloten zij zich aan bij het verzet. In 1942 werd Trudel gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen en vandaar naar het 'doorgangskamp' Westerbork. Daar werkte ze als kraamverpleegster en kwam ze in contact met een kleine verzetsgroep, die onder meer mensen het kamp uitsmokkelde. Omdat Trudel 'gemengd' gehuwd was, kwam ze na zes maanden vrij. Trudel van Reemst-De Vries bleef ook na de oorlog actief. In de CPN en als onvermoeibaar strijdster voor de rechten van Spaanse politieke gevangenen. "Dit jaar", zei ze in 1992 in Trouw, geïnterviewd wegens de expositie 'En gij, wat deed gij voor Spanje' in het Verzetsmuseum Amsterdam, "moest ik op 4 mei voor schoolkinderen spreken bij het Spanjemonument in Amsterdam. Ik dacht: Ik kan toch niet blijven zeuren over dat oorlogje in Spanje." "Ik heb hen toen voorgehouden dat ze goed om zich heen moeten kijken, in hun eigen land, stad, straat en school en moeten waken voor racisme en discriminatie. Door de onverschilligheid van de mensen kon de opmars van Hitler gebeuren. Je moet nooit aan de kant blijven staan."

Trudel van Reemst-De Vries werd op 22 november 1914 geboren in Frankfurt am Main. Ze overleed in Amsterdam op 7 juni 2007.

Overgenomen (ingekort) uit Trouw/Anita Löwenhardt.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019