CHINA/AFRIKA: China werpt zich op als rolmodel voor Afrika

Het aantal topontmoetingen tussen Chinese en Afrikaanse delegaties (hier uit Tanzania) neemt toe.
Chinese medische hulp in Afrika.

Antoaneta Bezlova

China heeft de afgelopen dagen de ongewone rol gespeeld van gastland voor de jaarlijkse bijeenkomst van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank. Het land hoopt met zijn groeimodel ingang te vinden op het verarmde Afrikaanse continent en zelf te profiteren van de Afrikaanse grondstoffen en markten.

"Het is niet toevallig dat we op het continent China samenkomen", zei het hoofd van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, Donald Kaberuka, woensdag (16 mei) bij de opening van de top. "Deze jaarlijkse bijeenkomst is een kans om ervaringen uit te wisselen en kansen te scheppen." "U bent een voorbeeld van transformatie", voegde de president van Madagaskar, Marc Ravalomanana, daar later aan toe. "Wij in Afrika moeten leren van uw succes." De top in Sjanghai was de eerste jaarvergadering van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank in Azië en nog maar de tweede buiten Afrika.

De Chinese economie is het afgelopen decennium jaarlijks met tien procent gegroeid. Sinds de Aziatische reus in 1985 toetrad tot de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, heeft het zich ontpopt tot een van de belangrijkste niet-Afrikaanse aandeelhouders in de organisatie. Gedreven door de eigen groeiende honger naar energie en grondstoffen voor de groeiende economie, heeft Peking de afgelopen vijf jaar miljarden euro's geïnvesteerd in meerdere Afrikaanse landen.

Eind 2006 bereikten de Chinese investeringen in Afrika volgens de cijfers van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank 8,7 miljard euro. China investeert in de Afrikaanse industrie maar ook in de handel, de transportsector en de landbouw. De wederzijdse handel was goed voor 41 miljard euro, een verviervoudiging van het cijfer van 2000. Chinese leiders zeggen dat ze het handelsvolume tegen 2020 willen optrekken tot 74 miljard euro.

Chinese bedrijven zijn steeds nadrukkelijker aanwezig in Afrika. Huawei, China's belangrijkste telecombedrijf, is een van Afrika's leidende bedrijven in de sector en doet zaken van Egypte tot in Zuid-Afrika. Andere bedrijven, zoals de Chunnan Group, bezetten groeiende delen van de Afrikaanse markt met de verkoop van van alles en nog wat, o.a. airconditioners en elektrische fietsen.

De Chinese investeringsboom in het continent werd gesmeerd met genereuze hulp en leningen. Peking heeft 10,9 miljard yuan (1 miljard euro) Afrikaanse schuld kwijtgescholden en heeft een aankomende schuldverlichting aangekondigd van meer dan 10 miljard yuan (965 miljoen euro). Tijdens de Afrikaans-Chinese top in Peking vorige herfst zei China bovendien dat het zijn hulp aan Afrika tegen 2009 zou verdubbelen. (IPS, 18-5-2007)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019