Afghaanse veiligheidsdienst foltert gevangenen

Redactie buitenland

Gevangenen die door de internationale ISAF-troepen in Afghanistan worden overgedragen aan de lokale veiligheidsdienst NDS (National Department of Security) worden deels zwaar mishandeld en gefolterd. De uitlevering vindt plaats op basis van overeenkomsten die door een aantal ISAF-landen zoals Noorwegen, Denemarken, Groot-Brittannië, Canada en Nederland de laatste maanden met Kabul zijn afgesloten. In de overeenkomsten is sprake van een humane en door mensenrechtenorganisaties gecontroleerde behandeling van de gevangenen. De praktijk lijkt hiermee in krasse tegenspraak te zijn. Dit blijkt uit een intern bericht van Noorse diplomaten in Kabul waaruit de linkse Oslose krant Klassekampen afgelopen vrijdag citeerde. Letterlijk staat er in het bericht: "Onze speciale aandacht werd gevestigd op de omvang van de mishandelingen en foltering die van Afghaanse zijde, met name door de veiligheidsdienst NDS, worden ingezet, als door de internationale troepenmacht gemaakte gevangenen aan hen worden overgedragen. Dit is een zeer ernstige zaak, die de ambassade in nauwe samenwerking met de ambassades van andere landen verder zal volgen." De echtheid van het document is inmiddels door Oslo officieel bevestigd.

De Noorse afdeling van Amnesty International eist nu dat er met onmiddellijke ingang door Noorse ISAF-troepen geen gevangenen meer aan de NDS worden overgeleverd. In Denemarken heeft de politieke oppositie kritiek geleverd op het feit dat Kopenhagen geen informatie verstrekt heeft over de feitelijke behandeling van de gevangenen, hoewel dit thema volgens Oslo onder diplomaten uit de NAVOlanden al langere tijd onderwerp van discussie is.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 30-72007, vertaling Kees Kalkman. Met toestemming overgenomen uit Ander Nieuws, het weekjournaal van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'. Zie http://www.vredessite.nl/nieuweoorlog/2007/

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019