VS/IRAK: Irakoorlog kost tussen één en anderhalf biljoen dollar

Eli Clifton

De oorlog in Irak gaat Amerikaanse belastingbetalers tussen één en anderhalf biljoen dollar kosten, zo berekende de Dienst voor Begrotingscontrole van het parlement. Intussen maken wapenbedrijven en andere toeleveranciers van het Amerikaanse leger in Irak recordwinsten bekend.

De Dienst voor Begrotingscontrole gaat ervan uit dat de oorlog in Irak de Amerikaanse belastingbetalers zeker nog 500 miljard dollar extra gaat kosten. Dat cijfer geldt voor een optimistisch scenario, waarbij de VS het aantal militairen in het Tweestromenland reduceren van 190.000 tot 30.000 in 2010. Mochten er in de volgende vijf jaar nog 75.000 soldaten in Irak blijven, dan lopen de extra kosten op tot 900 miljard dollar.

Tien procent van de regeringsuitgaven gaat momenteel naar het leger in Irak en de heropbouw. Het Amerikaanse parlement keurde al 450 miljard dollar goed voor het militaire avontuur in Irak en de Amerikaanse president George Bush heeft daar nog eens 116 miljard bovenop gevraagd. Dat brengt het totaal voorlopig op 556 miljard dollar. Ter vergelijking, de oorlog in Vietnam kostte, daarbij rekening gehouden met de inflatie, 652 miljard dollar. (...) In 2003 beweerde de directeur Begroting van het Witte Huis, Mitch Daniels, dat de oorlog in Irak niet meer dan 50 tot 60 miljard dollar zou kosten.

Vette winsten voor moordenaars

De firma's die in opdracht werken van het Amerikaanse ministerie van Defensie maken intussen recordwinsten bekend. Northrop Grumman maakte groeicijfers van 15 en 7 procent bekend, respectievelijk voor zijn informatie- en de elektronicadivisie. De cijfers gelden voor het tweede kwartaal van 2007 in vergelijking met dezelfde periode in 2006.

De afdelingen gevechtssystemen van General Dynamics realiseerde een meerverkoop van 19 procent, dankzij de aanhoudende vraag naar tanks en gepantserde voertuigen. Vliegtuigbouwer Lockheed Martin kondigde een winststijging van 34 procent tot 778 miljoen dollar aan.

Niet alleen de defensiebedrijven laten de factuur voor de Irakoorlog oplopen. De Dienst voor Begrotingscontrole schat de medische kosten op negen miljard dollar in het optimistische scenario en dertien miljard dollar in het pessimistische scenario. De opleiding van Iraakse en Afghaanse soldaten en politiemannen gaat in de volgende tien jaar vijftien miljard dollar kosten. De heropbouw van Irak en diplomatieke inspanningen kosten tegen 2017 nog eens twintig miljard dollar extra.

In januari berekenden Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en Linda Bilmes, een begrotingsexpert van de universiteit van Harvard, dat de Irakoorlog uiteindelijk meer dan twee biljoen dollar zal kosten. Ze hielden daarbij ook rekening met de impact van de oorlog op de economie en de kosten voor de verzorging van gewonde en gehandicapte soldaten.

(IPS, 3-8-2007)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019