Deserteren vanwege 'de waanzin' in Irak

James Burmeister en verloofde.

Redactie buitenland

Ronduit bizar waren ze, macaber zelfs, de weddenschappen die de verkennerteams van Camp Falcon, een militair kamp vlak bij Bagdad's zwaar beveiligde Groene Zone, met elkaar afsloten. Welk team doodde tijdens operaties de meeste Irakezen? Wie scoorde de meeste invallen? Een groeiend aantal Amerikaanse militairen heeft geen trek meer in weer een jaartje Irak. Sinds de invasie van 2003 zijn zo'n tienduizend soldaten gedeserteerd.

Soms werd een val opgezet in een van de vijftien buurten van Bagdad die Scout Platoon en andere eenheden van Amerika's Eerste Infanteriedivisie nog altijd onder hun hoede hebben. Hing er plotseling, midden in een verpauperde wijk, een dure camera aan een muur voorzien van de provocerende tekst: "Raak dit niet aan, dit is overheidseigendom." "Wie de camera probeerde weg te halen, of hij nou van het verzet was of gewoon een inwoner, werd neergeschoten", zegt de gedeserteerde soldaat James Burmeister (22) op zijn onderduikadres. Scout Platoon, Burmeisters eenheid, 'scoorde' tijdens dit soort 'spelletjes' en tijdens de dagelijkse patrouilles dertig doden.

"Waanzin. Ik had verwacht te vechten in Irak. Maar niet op deze manier." Helpen? Zit het Amerikaanse leger, vier jaar na de invasie, nog steeds in Irak om de Irakezen te helpen een betere toekomst op te bouwen? "We hebben geen enkele reden meer om in Irak te zijn", zegt hij. "De Irakezen willen ons niet meer in hun land hebben. Wat is dan nog het nut van onze aanwezigheid?" Burmeister: "In de buurten waar wij moesten patrouilleren heeft het plan van president Bush om de veiligheid in Bagdad te verbeteren niets opgeleverd. We zijn nu in Irak op een punt beland dat meer militairen sturen gewoon niet meer helpt. Wat nodig is, is een politieke oplossing".

(VK, 21-6-2007)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019