Venezuela zoekt naar olie voor de kust van Cuba

Sociaaleconomische redactie

De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA start begin augustus met het zoeken naar koolwaterstoffen in zes blokken voor de kust van Cuba, 100 mijl voor de kust van de Verenigde Staten, met het doel om grote hoeveelheden lichte ruwe olie te vinden. Zeven internationale bedrijven zijn geïnteresseerd in het beloftevolle Cubaanse noordelijke bassin, waar het Spaanse Repsol-YPF in 2004 olie van uitstekende kwaliteit vond, hoewel niet in commerciële hoeveelheden.

"Het project van PDVSA, CVP en CUPET (Cubaanse Aardolie) omvat zes blokken die ongeveer 10.000 vierkante kilometer beslaan, waarin wij de aanwezigheid van lichte ruwe olie veronderstellen in hoeveelheden met een hoog productiepotentieel", meldde PVDSA in een persverklaring. Repsol-YPF, ONGD Videsh uit India, Norsk Hydro uit Noorwegen, Pe-troliam Nasional Berhad uit Maleisië en het Canadese Sherritt International hebben belangstelling getoond in 59 blokken van de exclusieve economische Cubaanse zone in de Golf van Mexico. Petrovietnam uit Vietnam was het laatste bedrijf dat zich aansloot bij het zeeonderzoek in het Cubaanse noordelijke bassin, dat volgens schattingen van het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau 4,6 miljard vaten olie, met een maximumpotentieel van 9,3 miljard, omvat.

Bij het openleggen van het noordelijke bassin, slechts 100 mijl voor de kust van de VS, zijn geen Amerikaanse oliebedrijven betrokken, aangezien dat voor hen verboden is door de sancties die door Washington worden opgelegd aan Cuba sinds de jaren zestig. Deze sancties hebben de Venezolaanse Hugo Chávez tot belangrijkste handelspartner van Cuba gemaakt met dagelijkse verschepingen van 98.000 vaten olie, met voordelige prijzen, die de Cubaanse regering betaalt met de dienstverlening door 26.600 artsen, die werken in de sociale en gezondheidsprogramma's van de Venezolaanse regering. De tweezijdige handel bereikte vorig jaar een omvang van 2,6 miljard dollar, zes keer hoger dan in 2001.

PDVSA werkt daarnaast samen in verscheidene energieprojecten op Cuba, zoals de vernieuwing van de raffinaderij in Cienfuegos, die 65.000 vaten per dag kan produceren en de bouw van brandstofopslagfaciliteiten in de provincie Matanzas.

Bron: http://www.mercopress.com/vernoticia.do?id=11016&formato=html, 1-8-2007, vert. wvdk

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019