Wel verbrand, maar toch open

De schade van de Griekse branden was enorm. De conservatieve regering die een kwalijke rol speelde werd niet afgeschaft.

Anna Ioannatou

Het zou eentonig zijn er weer op terug te komen als de gevolgen niet zo verstrekkend waren. De lezer raadt het al: de branden die deze zomer in Griekenland woedden en allerminst alleen bosbranden waren. Afgezien van tientallen mensenlevens, hele dorpen, liepen ook oudheden gevaar, zoals het oude Olympia op de Peloponnesus.

De brand liet de archeologische plaats niet ongedeerd en de vlammen verslonden de bergplaats van de Duitse Archeologische School. Van het natuurschoon erom heen, onderdeel van het archeologische gebied, is niets meer over dan verschroeide aarde. Cynisch genoeg steunt dit gebeuren de argumentatie dat de oudheidkundigheden veiliger zijn in het buitenland dan in Griekenland zelf...

Uiteraard zou het te ver gaan de oorzaak van de verwoesting van het oude Olympia in deze snode richting te zoeken. Wel insinueert de regeringspartij (Nea Dimokratia) op diverse manieren dat de 'oppositionele' Pasok achter de branden zou zitten, vooral achter die, die 'ontstonden' nadat de vervroegde verkiezingen aangekondigd waren (op 16/9, dit artikel werd eerder ingestuurd) na een schier eindeloze periode van misschien wel misschien niet en geschuif met vermoedelijke data.

Grote belangen wachten niet

Het ministerie van Cultuur, geheel in strijd met zijn eigen inschattingen omtrent de omvang van de ramp, besloot eind augustus overhaast, terwijl de rook nog walmde boven het verbrande gebied, de archeologische plaats en beide musea in Olympia te openen voor het publiek. Uiteindelijk is het Oude Olympia (staat op de UNESCO lijst van wereld cultureel erfgoed) een soort etalage voor het land, dat echter alleen gered is door de enorme inzet van het aldaar werkende wetenschappelijk en technisch personeel.

Waarom toch die haast? Op een brede bijeenkomst van wetenschappers, diensten en instanties werd besloten onmiddellijk de herstelwerkzaamheden van start te laten gaan in het Oude Olympia, dat niet alleen klaar moet zijn voor de ceremonie van het ontsteken van de Olympische Vlam voor de Spelen van 2008 in Peking, maar ook en vooral voor de multinationale sponsors van het Internationaal Olympisch Comité (de zogeheten 'Onsterfelijken'). Het Griekse Olympisch Comité gaf een boze verklaring uit i.v.m met het feit dat er tijdens de hele brandcrisis geen brandweer te bekennen was.

Ook dit is geen toeval. In maart 2006 eisten de multinationale sponsors van de IAAF (International Association of Athletics Federation) de archeologische plaats op voor de internationale atletiekwedstrijden, waarvoor bovenop de oude arena een nieuwe gebouwd werd. Dit was een idee van de huidige voorzitter van het Griekse Olympisch Comité, de grootondernemer en reder M. Kyriakou, tevens eigenaar van een van de grootste tv-zenders. De Centrale Archeologische Raad was tegen en kreeg dus de aanvallen van de magnaat te verduren. Het idee het oude Olympische Stadion voor wedstrijden te gebruiken, was al van de vorige regering. De huidige regering accepteerde uiteindelijk het besluit van de IAAF voor jaarlijkse internationale wedstrijden speer- en discuswerpen in het Oude Olympia. In november 2006 kondigde de regio West-Griekenland (nu verbrand gebied) aan, dat de Griekse toerisme delegatie, die de VS bezocht, gesprekken voerde met vice-voorzitters van Coca Cola over investeringsmogelijkheden in het gebied van het Oude Olympia....

Niets is heilig voor het steeds catastrofalere kapitalistische winstbejag.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019