Kaderleden 'versieren' Aegonplein ter voorbereiding van massale demonstratie op 26 september. (Foto Manifest)
NCPN-delegatie op bezoek bij actievoerende havenarbeiders op woensdag 25 september. (Foto Manifest)

Havenwerkers demonstreerden in Rotterdam en Den Haag voor pensioen

Sociaaleconomische redactie

Havenwerkers hielden op maandag 10 september een demonstratie voor het gebouw van pensioenverzekeraar Optas in Rotterdam. Daarna verplaatste de actie zich naar Den Haag, waar op het Aegonplein - voor die gelegenheid omgedoopt in 'Beklemd Vermogenplein' - voor het hoofdkantoor van Aegon een wake en manifestatie plaatsvonden tussen 24 en 27 september.

Ze zijn terecht boos omdat Optas de opbrengst van de verkoop van het pensioenfonds niet laat terugvloeien naar de deelnemers.

Stichting Optas is de rechtsopvolger van havenpensioenfonds PVH. Dat viel eerder dit jaar in handen van verzekeraar Aegon. De opbrengst van die verkoop wil de stichting in sociale en culturele projecten investeren.

"Belachelijk! Dat geld is van de havenwerkers", vindt Niek Stam, verantwoordelijk bestuurder van FNV Bondgenoten. "Optas heeft de statuten veranderd zonder de belanghebbenden vanuit de originele statuten te raadplegen. Nu kunnen de mensen naar de opbrengst van de verkoop van de aandelen fluiten." Het gaat om een bedrag van 1,3 miljard euro.

FNV Bondgenoten voerde actie tegen Optas en Aegon en bereidt verdere protesten en juridische stappen voor. Als partij in de stichting Belangenbehartiging PVH heeft de bond bij de rechtbank Rotterdam een verzoek tot voorlopig getuigenverhoor neergelegd. Dit om erachter te komen wat er precies is gebeurd rond de overgang naar Aegon.

Ook de havenwerkgevers steunen de acties. Een zeldzame vorm van samenwerking. De acties gaan door tot er gewonnen is. Havenwerkers laten zich niet afschepen.

Inmiddels heeft Donner onder deze druk toegezegd de zaak te onderzoeken.

Zie ook:

http://www.havenpensioen.nl