Boven: Overhandiging petitie aan de wethouder van Den Helder. Vlnr: Jordy Klabbers, Lucia Verweij, wethouder Paul Kragt. Foto NCPN.

Verzet tegen UMTS in woonwijken groeit

NCPN Den Helder

Sedert enkele maanden voert de NCPN-afdeling Den Helder samen met bewoners van de Duinkerkwijk actie tegen een UMTS-mast die op een kerktoren staat. Bewoners uit de buurt maken zich grote zorgen over de mogelijke schadelijke gevolgen.

De afdeling Den Helder verdedigt het standpunt van de bevolking dat, zolang er niet genoeg duidelijkheid is over de mogelijke schadelijke gevolgen van UMTS, deze masten niet geplaatst zouden moeten worden in woonwijken, noch in de buurt van scholen.

Hoewel het begon als een wijkactie, kregen de actievoerders al snel brede steun vanuit andere delen van Den Helder. Met een petitie werden in een korte tijd al duizend handtekeningen verzameld. Meerdere malen was initiatiefneemster Lucia Verweij, samen met de NCPN, in de binnenstad te zien om meer steun te vergaren voor de actie.

De duizend handtekeningen werden overhandigd, in aanwezigheid van de NCPN en SP, aan wethouder Paul Kragt. De wethouder zei dat er een nieuw onderzoek zal worden gestart naar de effecten van de UMTS en dat de actievoerders wederom zullen worden uitgenodigd voor een gesprek met de wethouder. De NCPN-vertegenwoordiger bekritiseerde de gemeente Den Helder dat zij zich niet had verzet tegen de komst van de UMTS, terwijl veel andere gemeentes in Nederland erkenden dat er nog teveel onduidelijkheid is over de effecten. En dus de UMTS weert uit woonwijken. Bij de officiële overhandiging van de petitie zei actievoerster Lucia Verweij tegen de wethouder dat hij nog veel te maken zal krijgen met de NCPN in de toekomst!

Ook aan de Algemene Woningbouwvereniging Nieuwediep (AWN) werden de duizend handtekeningen overhandigd. De plaatsing van UMTS-masten is vaak een één-tweetje tussen woningbouwbedrijven en de zeer winstgevende Telecom-bedrijven zonder inspraak van de bewoners. Medezeggenschap is nu opgeëist met deze actie. Na de handtekeningactie deelde de woningbouwvereniging mee dat de contracten met onder andere KPN en Vodafone niet zullen worden verlengd.

Om de actie levend te houden blijven de actievoerders en NCPN handtekeningen verzamelen tegen de UMTS in woonwijken en nabij scholen. Nu ook in een nieuw actiecomité voor heel Den Helder: UMTS Vrije Stad.

De masten moeten zo snel mogelijk uit bewoond gebied. Er mag niet met de gezondheid van de bevolking worden gespeeld ten behoeve van de winst. De Telecom bedrijven zouden niet UMTS moeten plaatsen op huizen en flats enkel omdat dit goedkoper is dan zelf een toren bouwen.

UMTS Uit Woonwijken Nu!