Zuid-Amerika stap dichter bij Bank van het Zuiden

Redactie buitenland

Venezuela, Argentinië, Bolivia, Brazilië, Ecuador, Paraguay en Uruguay gaan de Bank van het Zuiden oprichten. Het moet een alternatief worden voor de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, waarbinnen de VS het voor het zeggen hebben. De Bank van het Zuiden wordt "een ontwikkelingsbank met een Zuid-Amerikaans karakter die een centrale rol krijgt in de nieuwe regionale financiële architectuur".

De officiële ondertekening van de oprichtingsakte vindt plaats op 3 november in Caracas. De Venezolaanse president, Hugo Chávez, is de bedenker van het initiatief. Venezuela hoopt dat de Bank van het Zuiden al in december of januari kan beginnen te werken. President Chávez voert een kruistocht tegen de Noord-Amerikaanse invloed en het neoliberalisme in Zuid-Amerika.

De nieuwe instelling moet "de investeringen aanzwengelen, onevenwichtigheden corrigeren, infrastructuurwerken mogelijk maken die de economische integratie bevorderen, de werkgelegenheid opdrijven en een zichzelf versterkend proces van economische groei in de regio op gang brengen". Vooropstaat de "dringende noodzaak om de integratie van Zuid-Amerika te verdiepen", verklaarde de Venezolaanse minister van Economie, Rodrigo Cabezas. Anders dan de Wereldbank zal de nieuwe ontwikkelingsbank volgens hem haar kredieten niet verbinden aan richtlijnen over het beleid dat de ontvangende landen moeten voeren.

Er wordt verwacht dat de Bank zal beginnen met een kapitaal van 7 miljard dollar. De oprichters hebben de ambitie om in de toekomst ook de overige landen van Zuid-Amerika bij het initiatief te betrekken.

Bron: IPS, 9-10-2007, AFP, 10-10-2007.