Protestactie van Verzetsheldenbuurt Finsterwolde heeft succes

Hans Heres

Het college van B en W van de gemeente Reiderland had het voornemen om de parkeerplaatsen langs de E.E. Napweg en H. Schwertmanweg op te heffen. Als reden werd opgegeven dat de stenen nodig waren voor herstelwerkzaamheden in andere straten. Maar de bewoners pikten niet dat in de smalle straten auto's op de weg geparkeerd moesten worden.

In een commissievergadering met een bomvolle tribune maakten bewoners tijdens het inspreekrondje duidelijk dat men van hun parkeerplaatsen moest afblijven. De NCPN-fractie had, ingeseind door Albert Schwertmann, dit punt op de agenda geplaatst.

Tijdens de bespreking van het agendapunt in commissie stelde Hans Heres en Albert Schwertmann van de NCPN-fractie zich vierkant achter de insprekers met als resultaat dat alle andere fracties zich hierbij moesten aansluiten. De NCPN herinnerde de commissie eraan dat er binnenkort een convenant van de gemeente met plaatselijke dorpsverenigingen op de agenda komt, waarin staat dat er vroegtijdig met bewoners overleg wordt gepleegd over zaken die hun dorpen aangaan. Als B en W echter nog steeds plannen maken zonder dit met de bevolking te bespreken, wat voor nut zal zo'n dorpsconvenant dan hebben?

De verantwoordelijke PvdA-wethouder moest het voorstel terugnemen naar het college van B en W, maar dreigde wel dat de herstelwerkzaamheden nu wel duurder zouden kunnen uitvallen.

Dit voorbeeld van de parkeerplaatsen maakt opnieuw duidelijk dat als de bewoners van een dorp of wijk massaal in actie komen, convenant of geen convenant, ze verkeerde plannen kunnen tegenhouden.