Joma Sison staat demonstranten te woord voor het Paleis van Justitie in Den Haag, na de zitting van het hof van beroep op 26 september jl. (Foto: Manifest)

Leverbare boeken van José Maria Sison

Na de ingrijpende gebeurtenissen rond Joma Sison in de afgelopen maanden is het toepasselijk om de aandacht te vragen voor de leverbare boeken van zijn hand. Het gaat om de volgende titels:

  1. At Home in the World (2006)17 euro, Interviews with Ninotchka Rosca
  2. Philippine Economy and Politics (1998) 10 euro, met Julieta de Lima
  3. US Terrorism and War in the Philippines (2003)10 euro
  4. Prison and Beyond - Selected Poems (1958-1983) 7 euro

Te bestellen bij: Manifest boekenservice, Haarlemmerweg 177, 1052 LB Amsterdam. Tel. 020 6825019, fax 020 6828276, e-mail: lectuur@ncpn.nl

De uitspraak van het hof van beroep is een triomf voor het recht

Prof. Jose Maria Sison (*)

Ik ben zeer verheugd over de uitspraak van het hof van beroep waarin de eis van het Openbaar Ministerie tot mijn voorlopige inhechtenisneming in verband met het onderzoek naar de valse en politiek gemotiveerde beschuldiging wegens het bevelen of het aanzetten tot het ombrengen van de twee beruchte leger- en politieagenten, Romulo Kintanar en Arturo Tabara, in respectievelijk 2003 en 2004, is afgewezen.

Het hof van beroep houdt de eerdere uitspraak van de Haagse rechtbank, die mij wegens onvoldoende bewijs ontsloeg van voorarrest, overeind. De uitspraak van het hof van beroep gaat zelfs nog verder door in essentie te verklaren dat er in eerste instantie geen bewijs tegen mij is. Het stelt categorisch dat er geen direct bewijs bestaat dat mij koppelt aan de dood van bovengenoemde personen en dat mij strafrechtelijk niets is aan te rekenen.

Het hof merkt op dat het in het algemeen of in abstracto, voor niemand een strafbaar feit oplevert als hij een prominente rol speelt ten behoeve van enige revolutionaire politieke partij of beweging. Om iemand te kunnen veroordelen voor een strafrechtelijk delict zijn concrete bewijzen nodig. De uitspraak heeft diepgaande implicaties en verstrekkende gevolgen, niet alleen ten aanzien van voorarrest, maar ook ten aanzien van de geldigheid van de beschuldiging.

Het hof tekent aan dat de beschuldiging tegen mij gezien moet worden in haar politieke context en dat de verklaringen van de verschillende getuigen niet zomaar als betrouwbaar geaccepteerd kunnen worden. Het trekt ook in twijfel of ik wel in staat zal zijn mijn recht op kruisverhoor uit te oefenen met het oog op de lamentabele situatie der mensenrechten en de gevaren welke mijn Filippijnse advocaten bedreigen.

De getuigen van het Openbaar Ministerie zijn hoofdzakelijk, zo niet allemaal, door de regering in Manilla ter beschikking gesteld aan de Nederlandse onderzoekers, die naar de Filippijnen gingen om naar getuigenverklaringen te hengelen, zonder dat zij enige aanwijzing hadden voor een door mij in Nederland gepleegd strafbaar feit en ondanks het ontbreken van een uitleveringsverdrag tussen de Filippijnen en Nederland.

De grootste afwijking van de normale gang van zaken is echter, dat het Nederlandse Openbaar Ministerie de dood van Kintanar en Tabara aanmerkt als moord, terwijl het OM op de Filippijnen de zaak tegen mij en vijftig anderen gecategoriseerd heeft als specifieke daden van gewapende opstand. Deze aanklacht is met de daarbij behorende specificaties en veronderstelde bewijzen door het hooggerechtshof van de Filippijnen begin juli jl. naar de prullenmand verwezen en alle beschuldigden zijn van strafvervolging ontslagen.

Van hun kant beschrijven de Communistische Partij van de Filippijnen en het Nieuwe Volksleger de incidenten met betrekking tot Kintanar en Tabara als revolutionaire daden. Zij erkennen dat de volksrechtbank rechtmatig de aanhoudingsbevelen met betrekking tot Kintanar en Tabara hebben uitgevaardigd en dat er op deze gevaarlijke en gewapende verdachten geschoten is toen zij verzet boden bij hun arrestatie door de arrestatieteams van het NPA. De uitspraak van het hof van beroep is een triomf voor het recht. (...)

Ik hoop nu dat het Nederlandse OM zijn valse en politiek gemotiveerde beschuldigingen tegen mij zal intrekken. (...) Ik hoop ook dat het OM de computers, camera's, publicaties, documenten, digitale bestanden en de overige dingen, die zij in beslag hebben genomen bij de overvallen door de politie op 28 augustus, weer zullen terugbezorgen aan de panelleden, consulenten en stafmedewerkers van de Vredesonderhandelingsdelegatie van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen.

Het zou goed zijn als wij weer de beschikking krijgen over de middelen om onze democratische rechten in Nederland uit te oefenen en weer door kunnen gaan met het werk voor de nationale en maatschappelijke bevrijding van het Filippijnse volk: de mensenrechten verdedigen tegen de grove en systematische schending daarvan op de Filippijnen en een rechtvaardige vrede kunnen bevorderen door de hervatting van de formele vredesonderhandelingen tussen de regering van de Republiek van de Filippijnen en het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen. (3 oktober 2007)

Joma Sison is oprichter en voormalig voorzitter van de Communistische Partij van de Filippijnen, politiek hoofdadviseur van de NDF-Vredesonderhandelingsdelegatie en voorzitter van de 'International League of Peoples Struggle'. Zijn verklaring is enigszins ingekort.