NCPN-Twente solidair met acties Thuiszorg

Thuiszorg is noodzakelijke zorg en geen handelswaar, volwaardige arbeidsvoorwaarden ook.

STOP 12.000 ONTSLAGEN! STOP MARKTWERKING!

De Thuiszorg demonstreert terecht. In heel Nederland dreigt de zorg over de kop te gaan. De zorg is nauwelijks nog gebaseerd op wat nodig is, maar op het beschikbare geld. Let wel: zo weinig mogelijk! Met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is de zorg van huishoudelijk werk aanbesteed tegen concurrerende, let wel: te lage prijzen. Zelfs een kind kan berekenen dat dit problemen oplevert. Deze lost men op door heel veel huishoudelijke hulp om te zetten in hulp volgens het alfahulpsysteem. Een systeem uit de vorige eeuw (1970/80) op basis van onvolwaardige arbeidsvoorwaarden! In het verlengde van deze problemen moest ook de cao uitgekleed worden. Terecht zijn deze onderhandelingen vastgelopen.

Duizenden cliƫnten weten niet of zij per 1 januari nog hulp krijgen en van wie, terwijl duizenden werknemers niet weten of ze dan nog werk hebben, bij wie en tegen welke slechtere arbeidsvoorwaarden. Dit kan en dit mag niet!

De regering Balkenende (3 en 4) heeft dit voor elkaar gebokst, met invoering van de WMO. Deze wet gaat uit van 'economisch-concurrentie-denken', wat weer aansluit bij de Lissabon-agenda van het Europese kapitaal. Zorg- en hulpverlening, en arbeidsvoorwaarden zijn hieraan ondergeschikt. De concurrentie die men dacht te initiƫren is hierdoor om zeep geholpen. Bij kapitalistische concurrentie wint uiteindelijk de grootste! Stop de marktwerking!

Nu de gevolgen steeds duidelijker worden, roept de NCPN werkgevers, werknemers en haar organisaties, alle maatschappelijke organisaties en burgers op, om de politiek en de Nederlandse Vereniging van Gemeenten ter verantwoording te roepen.

De NCPN steunt de strijd voor behoud van werk met volwaardige arbeidsvoorwaarden en kwalitatief goede Thuishulp/zorg! Volhouden en succes!

Voor meer informatie: https://www.ncpn.nl.