Chávez neemt steeds meer het initiatief tot samenwerkingsplannen voor Latijns-Amerika, waaraan steeds meer andere Latijns-Amerikaanse landen deelnemen.

Samenwerking tussen China en Venezuela

President Hugo Chávez maakte bekend dat de genationaliseerde oliemaatschappij PDVSA van Venezuela en het Nationale Aardoliebedrijf van China (CNPC) het verhogen van hun olieproductie hebben goedgekeurd. Eveneens meldde hij dat de dagelijkse olie-export aan China zal worden verhoogd. Het Venezolaanse staatshoofd wees erop dat beide landen ook aan de verwezenlijking van gemeenschappelijke ondernemingen zoals Petrosinovensa en Petrosumano werken om gemengde olie te verwerken, en aan nieuwe projecten in Orinoco. Dergelijke activiteiten hebben tot doel om olieproductie en de verscheping ervan naar China te verhogen. Er liggen ook plannen om drie raffinaderijen in China en een gemeenschappelijke onderneming voor de productie van olietankers te bouwen. President Chávez bracht waarschuwend naar voren dat de Verenigde Staten op 200 miljoen inwoners 21 miljoen bpd (barrels per dag) aan olie verbruiken, terwijl de vraag naar olie van China 5 miljoen bpd bedraagt en dat land 1.300 miljoen inwoners heeft.

Bron: Presidentiël Persbureau, 9 september 2007, vert. wvdk.

Portugal Europees bruggenhoofd voor Venezolaanse olie

Redactie buitenland

Het Venezolaanse staatsaardoliebedrijf PDVSA zal in de toekomst een derde van de aardolie leveren die Portugal nodig heeft. De Portugese aardoliemaatschappij GALP gaat Venezuela helpen zijn activiteiten in de rest van Europa uit te breiden.

PDVSA en GALP hebben dinsdag een principeakkoord ondertekend over hun toekomstige samenwerking. De voormalige Portugese president, Mario Soares, die nauwe banden heeft met de Venezolaanse president Hugo Chávez, speelde een belangrijke rol in het bij elkaar brengen van de partners.

Portugal veronderstelt dat de import van olie uit Venezuela bijdraagt tot de diversificatie van de Europese invoer en op die manier de energieveiligheid van de EU verbetert. De Stichting Mario Soares en GALP organiseerden begin deze week een internationaal forum over het thema in Lissabon. Als voorzitter van de Europese Unie kan Portugal nu makkelijk thema's op de Europese agenda zetten.

GALP en PDVSA willen samen projecten opzetten. De Portugezen overwegen te participeren in de exploratie en exploitatie van olievelden rond de Orinoco. De olieproductie in die regio zou daardoor moeten kunnen worden opgetrokken van 3,3 tot 5,8 miljoen vaten per jaar. Een andere mogelijkheid is een participatie in de exploitatie van offshore gasvelden.

Venezuela denkt er van zijn kant aan een strategische voorraad aardolie op te slaan in de Portugese raffinaderij van Sines, 120 kilometer ten zuiden van Lissabon. Dat zou de commercialisering van de Venezolaanse olie in de rest van Zuid-Europa makkelijker maken (...).

Bron: IPS/Mario De Queiroz, 4-10-2007.