SOLIDARITEITSOPROEP MET DE STRIJD VAN HET BOLIVIAANSE VOLK

Boliviaanse president Evo Morales.

Het politieke proces in Bolivia verkeert in een kritieke fase

De reactionaire krachten, de oligarchie, de regering van de VS en sommige Europese krachten bevorderen een grootschalige campagne in een poging de progressieve processen in dit Latijns-Amerikaanse land om te keren. Het doel van al deze krachten is de veranderingen te blokkeren die worden voorgesteld door de Constitutionele Assemblé gericht op een democratische Grondwet ten voordele van de eisen van het volk.

De behoudende krachten, die in oktober 2003 en tijdens de verkiezingen in 2005 werden verslagen, proberen opnieuw om hun rangen te reorganiseren, om welke verandering dan ook tegen te houden en president Evo Morales te ondermijnen. Om hun doelstellingen te bereiken gebruiken zij om het even welke middelen, met inbegrip van bewapende groepen.

De consequente progressieve krachten van het land, de sociale bewegingen en organisaties waren, na grote en heroïsche gevechten, samen met de Moviemento al Socialismo [MAS] onder het voorzitterschap van Evo Morales, met grote meerderheden de winnaars van de verkiezingen. Nu proberen deze krachten deze overwinning te verzilveren met het doel om belangrijke eisen van de werkende mensen over te nemen en verder te bevorderen.

Wij, de ondertekenende partijen van deze oproep, veroordelen ten scherpste de steun die door de regering van de VS wordt verleend, evenals haar directe betrokkenheid bij de subversieve acties in Bolivia. Wij stellen ook de schandalige tolerantie aan de kaak die door andere imperialistische landen en internationale organisaties aan de dag wordt gelegd met betrekking tot dergelijke ontoelaatbare acties. Het is dringend nodig om de reactionaire krachten ondubbelzinnig te veroordelen, te isoleren en te verslaan, zowel op nationaal als internationaal niveau. Wij staan aan de zijde van de bevolking van Bolivia en steunen volledig de grote mobiliseringen tegen de plannen voor een staatsgreep. Wij steunen het bondgenootschap tussen de bevolking en de regering van Bolivia tegen de intriges van de oligarchie.

Wij drukken onze volledige solidariteit uit met het Boliviaanse volk, de Communistische Partij van Bolivia, de MAS en alle andere progressieve en anti-imperialistische krachten en bewegingen in hun grote gevecht ter verdediging van de progressieve verworvenheden, in de strijd voor verdieping van de veranderingen.

Wij roepen op tot de ontwikkeling, met alle middelen, van een grote solidariteitsbeweging met de anti-imperialistische krachten en de bevolking van Bolivia.

De (48) partijen [stand van zaken op 10.12.2007]

  1. PADS, Algerije
  2. CP Argentinië
  3. Democratische Progessieve Tribune Bahrein
  4. CP Bangladesh
  5. CP Wit-Rusland
  6. WP België
  7. CP Bolivia
  8. CP (do) Brazilië
  9. CP Brittannië
  10. NCP Brittannië
  11. Partij van de Bulgaarse Communisten
  12. CP Chili
  13. Akel Cyprus
  14. CP in Denemarken
  15. CP Egypte
  16. CP India
  17. CP Estland
  18. CP Finland
  19. CP Griekenland
  20. Tudeh partij Iran
  21. CP Ierland
  22. WP Ierland
  23. CP Israël
  24. Partij van Italiaanse Communisten
  25. Jordaanse CP
  26. SP Letland
  27. Libanese CP
  28. CP Luxemburg
  29. CP Macedonië
  30. Partij van Communisten Mexico
  31. SVP Mexico
  32. NCP Nederland
  33. CP Noorwegen
  34. Peruaanse CP
  35. Philippijnse CP (PKP-1930)
  36. CP Polen
  37. Portugese CP
  38. SAP Roemenië
  39. CP Russische Federatie
  40. CP van de Volkeren van Spanje
  41. CP Sri Lanka
  42. Soedanese CP
  43. CP Zweden
  44. CP Turkije (TKP)
  45. CP Uruguay
  46. CP USA
  47. CP Venezuela
  48. NCP Joegoslavië