Herdenking Februaristaking

Maandag 25 februari wordt in Amsterdam de Februaristaking herdacht. De NCPN roept op tot deelname.

In februari 1941 legden, daartoe opgeroepen door de illegale CPN-leiding, werknemers uit Amsterdam, Zaanstreek, Kennemerland, Hilversum, Weesp en Utrecht het werk neer uit protest tegen de onmenselijke behandeling van onze Joodse medeburgers door de Duitse bezetter.

De Februaristaking staat symbool voor de strijd tegen rassenwaan en fascisme, voor solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid. Met de bijeenkomst bij het monument De Dokwerker herdenken we de stakers van toen. Tegelijkertijd geven wij aan dat de waarden waar zij voor stonden nog steeds van groot belang zijn om te worden verdedigd.

De herdenking begint om 16.45 uur. Het defilé langs De Dokwerker begint om 17.00 uur.

Bloemstukken

Bloemstukken kunnen vanaf 10.00 uur worden bezorgd in de Mozes en Aäronkerk aan het aangrenzende Waterlooplein. Daar kunnen deze tot 17.30 uur worden afgehaald voor het defilé.

Tentoonstelling

Traditiegetrouw is er in de Mozes en Aäronkerk een kleine tentoonstelling te bezichtigen van foto's die gemaakt werden van de razzia's op joodse mannen. Deze razzia's vormden de directe aanleiding voor de staking. Kunstenaar Willem Vogel heeft de tentoonstelling opnieuw ingericht.
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019