Afghaanse student ter dood veroordeeld voor kritiek op islam en oproep tot democratisering

Sayad Parwez Kambakhsh (Foto familie)

Redactie buitenland

Sayad Parwez Kambakhsh (23), die op dinsdag 22 januari jl. ter dood werd veroordeeld wegens kritiek op de islam, komt in de praktijk op voor democratisering in Afghanistan. Hij zet zich in voor vrouwenrechten, democratisering en journalistieke vrijheid en discussieerde daar ook over op zijn universiteit in het land van president Karzai, bondgenoot van Nederland.

Parwez zou een kritische tekst over de positie van de vrouw in de islam van internet hebben gehaald en uitgedeeld onder zijn medestudenten. "Opeens beschuldigden zijn leraren hem ervan dat hij anti-islamitische propaganda verspreidde", vertelt Sayad Yaqoub Ibrahimi, zijn broer, vanuit Afghanistan. Parwez zelf ontkent dat hij het artikel gedownload heeft. Hij zegt dat zijn naam pas later op het document is gezet.

Op 27 oktober werd de student door drie mannen uit zijn huis gehaald en naar de gevangenis gebracht. Zijn zaak werd niet door reguliere politiemensen maar door een raad voor religieuze zaken gehoord. Yaqoub: "Hij kreeg geen advocaat, was helemaal alleen en mocht met niemand praten." De raad adviseerde de rechtbank Parwez de doodstraf op te leggen.

Rhimullah Samandar, het hoofd van het in Kaboel gevestigde Nationale Verbond van Journalisten van Afghanistan, zei dat Kambakhsh ter dood was veroordeeld op grond van artikel 130 van de Afghaanse grondwet. Dat artikel zegt dat als er geen wet bestaat m.b.t. een kwestie het hof een uitspraak moet doen in overeenstemming met de jurisprudentie van de Hanafi. Hanafi is een orthodoxe school van Soenni Moslimjuristen die in zuidelijk en Centraal-Azië wordt gevolgd. Samandar zal Karzai vragen om tussenbeiden te komen. "Wij veroordelen deze rechtszaak volledig", zei Samandar. "Het gaat in tegen de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid." Op de site van het NVJ (Nederlands Verbond van Journalisten) is een petitie gestart:

http://www.villamedia.nl/n/nvj/nieuws/24jan08_petitieafghanistan.shtm

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019