Ingezonden: Internationale Solidariteit met Palestijnse vrouwen

Israël blijft doorgaan met de aanvallen op Palestijnse gebieden. Slachtoffer is de bevolking. Kinderen groeien op achter prikkeldraad in een omgeving van verwoesting en angst.

8 maart 2008: Dag van Internationale Solidariteit met Palestijnse vrouwen http://www.palestina-komitee.nl/agenda/40

Vijf Nederlandse vrouwenorganisaties en het Nederlands Palestina Komitee hebben onlangs de handen in elkaar geslagen om uitvoering te geven aan een oproep van de in augustus in Brussel gehouden VN Civil Society Conference: die 8 maart 2008 in het teken zal staan van solidariteit met Palestijnse vrouwen en herdenking van de 'Nakba'.

De stichting van de joodse staat was voor de zionisten een lang gekoesterde wens, maar voor de Palestijnse bewoners betekende deze een 'nakba', oftewel catastrofe. Voor de stichting van Israël zijn in 1948 750.000 Palestijnen uit hun woonplaatsen verdreven of gevlucht uit ruim 400 dorpen en uit grote voorheen Palestijnse steden als Jaffa en Haifa. De Israëlische geschiedschrijver, Ilan Pappe, gebruikt in plaats van het woord 'catastrofe' liever de term 'etnische zuivering'.

Op 8 maart 2008 willen wij hierover in Utrecht een conferentie organiseren. Er zullen getuigenissen zijn van Palestijnse vrouwen, en er zal gediscussieerd worden over de Nederlandse politiek en de rol die vrouwen kunnen spelen bij het bevorderen van een rechtvaardige vrede. VN Resolutie 1325 over Vrouwen, Vrede en Veiligheid reikt instrumenten aan, en er is in 2005 een commissie gevormd van Palestijnse en Israëlische vrouwen (IWC) om de meest heikele punten het eerst te bespreken. Wat is daarvan geworden? En wat kunnen wij als Nederlandse vrouwen doen?

Na de conferentie overdag zal 's avonds gezamenlijk 8 maart worden gevierd. We hopen dat het een spetterend feest gaat worden!

De organisatoren: Palestijnse Vrouwen in Nederland, Vrouwen in het Zwart, Vrouwen voor Vrede, WILPF, vrouwen van het Nederlands Palestina Komitee, ism Multicultural Women Peacemakers Network Nederland en COS Utrecht.

Inlichtingen bij Doris Alfafara
d.alfafara@cosutrecht.nl