Gemeenschappelijke verklaring van communistische en werkerspartijen over de zelf uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo

Roma in Kosovo, beschuldigd van steun aan de Serviërs, worden in Kosovo stelselmatig onderdrukt en gedeporteerd naar Shutka, een groot ghetto voor Roma, kort nadat hun huizen in brand werden gestoken door Albaanse extremisten. (Foto Flickr)

Waarom de NAVO Kosovo wil

Wat steekt achter de interventie van de NAVO in Kosovo?

Redactie buitenland

Negen jaar na het eind van de bombardementen van de NAVO op Servië worden er vragen gesteld over de werkelijke motieven voor de legering van de troepen van de alliantie in Kosovo. Er zijn er die geloven dat de redenen allesbehalve humanitair waren. De NAVO deed er alles aan om de wereld te overtuigen dat de oorlog tegen het vroegere Joegoslavië werd gevoerd om de Kosovaarse Albanezen tegen uitroeiing te beschermen.

Maar negen jaar later komt het aantal gevonden lichamen nog altijd niet overeen met de eerder geclaimde hoeveelheid. Maar misschien moet men om het antwoord op de vraag, waarom de NAVO in Kosovo intervenieerde, diep onder de grond zoeken! "Kosovo bezit reusachtige reserves aan steenkool: 15 miljard ton. Wij hebben olie en ook brandstof en mijnen met lood en goud." "Wij zijn één van de rijkste delen van Zuidoost-Europa. Maar de NAVO kwam hier niet voor. Zij kwamen slechts om ons van de Serviërs te redden. Vandaag gaan wij onze natuurlijke rijkdommen exploiteren en we zullen de Serviërs niet toestaan dit blijvend te doen", zegt professor Rifat Blaku, minister van Openbare Diensten.

De leider van de Serviërs in Kosovo ziet het echter anders. De voornaamste reden waarom de NAVO naar Kosovo kwam is omdat wij rijk zijn aan lood en zink. De tweede reden die ook zeer belangrijk is, is omdat Servië altijd een potentiële bondgenoot van Rusland is geweest en de NAVO Servië een klein land wil laten zijn. "Dit is waarom zij vijftien procent van het Servische grondgebied afsnijden door Kosovo te nemen", meent Dr. Marko Jaksic, de voorzitter van de Servische gemeenten in Kosovo. In de negen jaar dat de NAVO het gebied van Servië overnam hebben zij hier militairen gelegerd uit meer dan 25 landen. De politie van de Verenigde Naties kwam, functionarissen van de EU kwamen en ambtenaren werden aangesteld. Maar één ding brachten ze niet, namelijk brood op de plank voor de mensen.

Bron: Russia Today http://www.russiatoday.ru/features/news/21556
1-3-2008, vert. wvdk.

De ondertekenende partijen geconfronteerd met de zelf-uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo, die door de Verenigde Staten van Amerika, NAVO en Europese Unie werd gestimuleerd, verklaren dat:

Een dergelijke stap - die het internationaal recht en resoluties van de Verenigde Naties over dit onderwerp overtreedt - zal ernstige gevolgen hebben in de Balkan-regio en elders op de wereld. Het brengt ernstige gevaren mee voor de volkeren en zal grensveranderingen teweegbrengen die de hele regio door een nieuwe golf van conflicten, oorlogen en buitenlandse interventies dreigen te overspoelen, en het betekent een gevaarlijk internationaal precedent.

Onze partijen verheffen hun stem tegen het losscheuren van Kosovo van de Republiek Servië. Wij eisen dat alle regeringen afzien van het erkennen van de onafhankelijkheid van Kosovo evenals van het zenden van troepen naar de regio.

Verklaring was op 25 februari jl. ondertekend door 40 partijen:

  1. PADS Algerije
  2. CP van Australië
  3. PVDA België
  4. Communistische WP van Bosnië-Herzegovina
  5. CP van Groot-Brittannië
  6. Nieuwe CP van Groot-Brittannië
  7. CP van Brazilië
  8. CP van Bohemen en Moravië
  9. CP van Chili
  10. AKEL, Cyprus
  11. De SP van Arbeiders van Kroatië
  12. CP van Cuba
  13. CP in Denemarken
  14. CP van Finland
  15. CP van Griekenland
  16. Hongaarse Communistische WP.
  17. CP van India (Marxist)
  18. CP van India
  19. WP van Ierland
  20. Partij van Italiaanse Communisten
  21. Nieuwe CP van Joegoslavië
  22. Libanese CP
  23. CP van Luxemburg
  24. Partij van Communisten Mexico
  25. Nieuwe CP van Nederland
  26. CP van Noorwegen
  27. Partij van het volk van Panama
  28. CP van Filippijnen (PKP 1930)
  29. Portugese CP
  30. Palestijnse CP
  31. CP van Peru
  32. CP van de Russische Federatie
  33. Communistische WP van Rusland
  34. Zuid-Afrikaanse CP
  35. CP van Spanje
  36. CP van de Volkeren van Spanje
  37. Syrische CP
  38. CP van Turkije
  39. CP van de Oekraïne
  40. Unie van de Communisten van de Oekraïne.