Werkvoorziening Oost-Groningen smerig en onveilig

Uit een gesprek met Hans Heres, NCPN-raadslid in Reiderland

Het werkvoorzieningsschap Synergon in Oost-Groningen (onder meer een metaalbedrijf en een champignonkwekerij) blijkt uit een door de SP gehouden enquĂȘte onder de werknemers geen prettige plek te zijn om te werken. Er is veel overlast van stank en stof en de machines waarmee gewerkt moet worden zijn vaak niet in orde.

Deze verhalen, opgetekend in tientallen interviews met Synergon-arbeiders, liggen in de lijn van de bevindingen die de arbeidsinspectie deed in een onderzoek in 2005 naar de arbeidsomstandigheden in de sociale werkvoorziening. Het rapport dat toen verscheen meldde dat bij 27 procent van de gecontroleerde WSW-bedrijven vijf of meer overtredingen werden geconstateerd. Ernstig is dat de werkomstandigheden toen geen onderwerp waren in de cao-onderhandelingen in die sector. Twee jaar later blijken er dus ook geen verbeteringen te zijn opgetreden. Terwijl de winst van Synergon wel binnen een jaar verdrievoudigde tot een miljoen in 2007.

Omdat Synergon onder verantwoordelijkheid valt van vijf gemeenten in Oost-Groningen, heeft de gemeenteraadsfractie van de NCPN vragen gesteld aan het college van B en W van Reiderland, een van de gemeenten. Ook heeft de afdeling Reiderland de ondernemingsraad van Synergon benaderd met de vraag wat zijn ervaring is met de werkomstandigheden en wat men van het SP-onderzoek vindt. De NCPN in Reiderland roept de verantwoordelijke bestuurders op actie te ondernemen indien de werkomstandigheden bij Synergon echt zo abominabel zijn als het SP-onderzoek aantoont. Dan is het namelijk niet meer verantwoord inwoners van de gemeente in deze bedrijven te werk te stellen.

Van de directeur van Synergon hoeven we geen actie te verwachten, deze ontkent de ervaringen van de eigen werknemers. Het is dezelfde man die er niets voor voelt om een deel van de winst terug te laten vloeien naar de werkers die het verdiend hebben. De NCPN houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en roept de gemeentebestuurders op hun verantwoordelijkheid te nemen voor werkers in de sociale werkvoorziening.