Wilders' oogst

W. Volger

De heer Wilders oogst wat anderen gezaaid hebben. De door de opeenvolgende kabinetten Balkenende gevoelde behoefte aan een maatschappelijk draagvlak ter rechtvaardiging van het agressieve beleid tegenover moslimstaten in het Midden-Oosten, heeft het cultiveren van een antimoslimhouding noodzakelijk gemaakt.

Moord en brand

Om moslims als mogelijk gevaarlijk en bedreigend te portretteren is er een speciale antiterreurorganisatie in het leven geroepen die met de verspreiding van een huis-aan-huisbrochure iedere burger heeft geprobeerd te doordringen van het alom aanwezige gevaar van personen die met zwaar geweld hun politieke of godsdienstige (lees: moslim) standpunten willen opleggen aan anderen. Nu deze door de regering met succes opgeroepen vrees voor moslims door de heer Wilders is verbeeld in een film met als thema "de barbaarsheid van het moslimgeloof", roept de regering moord en brand.

Economisch belang

De kritiek van de premier gaat echter niet over Wilders' aantijgingen dat de Koran een fascistisch boek en dat de profeet Mohammed een barbaar zou zijn, maar over de economische schade en de gewelddadige represailles die het vertonen van de film tot gevolg kan hebben. Deze reactie is koren op de molen van de heer Wilders: zij vergroot immers de angst voor moslims.

Spagaat

Geconcludeerd mag worden dat bij de heer Balkenende economische belangen zwaarder wegen dan de gekrenkte religieuze gevoelens van onze moslims. Aldus ontberen zij zijn morele steun. Maar zou deze steun hem niet in een spagaat doen belanden? Hoe kan de heer Balkenende onze moslims de helpende hand reiken terwijl zijn regering zich met dodelijk geweld toegang verschaft tot de rijkdommen en de strategische posities van moslimstaten, en de staat Israël toestaat het leven uit de Palestijnse moslims te persen?

Correcte maatregelen

De oogst van de heer Wilders kan pas in rook opgaan wanneer Nederland zich terugtrekt uit Afghanistan, Israël gebiedt het gestolen Palestijnse grondgebied terug te geven aan de Palestijnen, van Amerika eist dat het de gevangenen op Guantánamo vrijlaat én het Midden-Oosten verlaat, het bureau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding opheft, de Hofstadgroep - die zelfs in hoger beroep is vrijgesproken - van de Europese terreurlijst afhaalt, alle wetgeving die sinds 9/11 de bescherming van het privéleven heeft uitgehold annuleert, en de regering, tot slot, een positieve en tolerante grondhouding tegenover moslims tot officieel beleid verklaart.

Deze maatregelen zullen m.i. de noodzakelijke angst voor moslims als rechtvaardiging van een oorlogszuchtig Midden-Oostenbeleid overbodig maken en de heer Wilders de wind uit zijn antimoslim-zeilen nemen.

1 maart 2008