Houd het simpel

Michel Collon

Wat zijn precies de regels die het recht op afsplitsing reglementeren en meer in het algemeen, de zelfbeschikking van volkeren? Sommigen zeggen ons dat deze regels verwarrend zijn. En als wij de media geloven, zouden wij kunnen denken: In Azië hebben Tibetanen dat recht. Niet de Irakezen, noch de Afghanen. In het Midden-Oosten hebben Israëliërs dit recht. Maar niet de Palestijnen, noch de Koerden.

In Afrika hebben gangster-generaals in Oost-Kongo dit recht. Maar niet de Westelijke Sahara. In Latijns-Amerika hebben de rijke (rechtse) provincies van Bolivia en Venezuela dit recht. Maar niet de inheemse volkeren van Chili, of van Mexico, enz... In de Balkan hebben Albanezen van Kosovo dit recht. Maar niet Serviërs van Kosovo, noch die van Bosnië. In westelijk Europa zouden de Vlamingen dit recht hebben, maar niet de Basken.

Ingewikkeld, inderdaad. Hoe kan het worden vereenvoudigd? Op deze manier: Slechts die mensen die 'met ons' zijn hebben recht op zelfbeschikking. Niemand anders. En zolang wij hier zijn, vervang het woord 'democratisch' door 'met ons' en het woord 'terrorist' door 'tegen ons'. Dat is politiek. Simpel wanneer je weet hoe het werkt!

Meer artikelen over Tibet, Irak, Palestina, de Kongo, Latijns-Amerika (in het Frans en spoedig ook in het Engels): http://www.michelcollon.info

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019