Postbezorgers

Manifestatie van stakende TNT-werkers op Beursplein in Amsterdam op 25 april jl., onderdeel van een landelijke estafette die in Den Haag begon en - indien nodig - zal uitdraaien op een landelijke staking op 27 mei. Op het hoogtepunt waren er zo'n 300 mensen op het plein. De sfeer was strijdbaar en mensen waren duidelijk boos: behoud rechten in nieuwe cao en loonsverhoging van 3,5 procent. De NCPN-pamfletten werden goed ontvangen. (Foto Jordy Klabbers)
Demonstrerende postbestellers in Amsterdam op 25 april jl.. Aan de basis van de vakbeweging neemt het verzet en de actiebereidheid zienderogen toe. Leerkrachten, postbestellers, politieagenten, werkenden in de zorg: het aantal acties neemt toe. de 'onderhandelingstafel' verplaatst zich naar de straat. (Foto Jordy Klabbers)

Postbezorgers eisen betere arbeidsvoorwaarden tijdens belangrijke grensoverschrijdende actie: FNV Bondgenoten, ABVAKABO FNV en de Duitse bond Ver.di organiseerden op 18 april jl. in het Duitse Gronau, vlak over de Duiste grens bij Enschede, een gezamenlijke manifestatie. Deze grensoverschrijdende samenwerking is van zeer groot belang omdat TNT in Duitsland en De Duitse Post in Nederland proberen onder de cao's uit te komen. Gezamenlijke strijd van Europese vakbonden wordt met de dag belangrijker. Gronau is een prima voorbeeld om na te volgen.

Het ging daar om postbezorgers die geen cao hebben en ook geen arbeidscontract. Ze worden per pakketje betaald en onder het minimumloon. Evenmin hebben ze recht op een ontslagvergoeding, vakantiegeld, pensioen en WW. Deze postbezorgers zijn in wezen vogelvrij. Er moeten arbeidsvoorwaarden komen, zeker met het oog op de dreigende liberalisering van de postmarkt op 1 juli als werkgevers nog meer gaan concurreren op arbeidsvoorwaarden. Ze gaan snijden in de vergoeding (loon krijgen ze niet, want ze hebben geen contract). (Foto: lid FNV Bondgenoten)